publicat in ZD> 02.06.2009
Cea mai discreta licitatie de arta din Romania a provocat un act de pudoare. Si a oficializat desfacerea colectiei Dona recent revendicata. Intentiile au fost bune: o licitatie de tip inchis, cu numar limitat de participanti si o lista scurta de piese. Intimitatea colectionarilor „de rasa", lipsa spectatorilor, o anume boierie, cu alte cuvinte, plus misterul care pluteste peste acea seara de mai sunt semne ca, pentru a pune impreuna arta si banii, e nevoie de o anume strategie si chiar de eleganta.
Cu atat mai savuros pentru amatorii de cancan cultural apare acum actul de pudoare de care am pomenit la inceput...
Lucrul cel mai important pentru casa de licitatii Artmark este rezultatul comercial al actiunii: la final, s-au vandut mai bine de jumatate dintre piesele licitate, ceea ce pare o minune, comparativ cu ultimele licitatii publice din acest an. Si pana la urma intimitatea licitatiei inchise a fost deconspirata prin anunturile pe internet.
Miza cea mare, momeala, se poate spune, au fost cateva lucrari din colectia Dona, retrocedate recent din depozitele Muzeului National de Arta. Au fost initial patru picturi si doua sculpturi, dar doua dintre tablouri au fost retrase, un Ciucurencu – „Natura statica cu flori" (ulei pe carton) si un Luchian – „Bucatarie calugareasca" (carbune pe hartie) plus bronzul lui Oscar Han – „Nud de femeie".
Au ramas sa se liciteze un desen al lui Grigorescu – „Schita pentru atacul de la Smardan", neadjudecat in final, un ulei al lui Tonitza – „Indurerata", cumparat la pretul de pornire, 55.000 euro, si un „Portret de femeie", bronz al lui Alexandru Calinescu, adjudecat la un pret mai mic decat cel anuntat in catalog, 9. 500 euro. In rest, alte 38 de picturi si desene, cu palmares mai redus decat al artistilor preferati de celebrul doctor Dona.
Patru desene, patru forme feminine, „contese", nuduri, semnate Aman, Pallady si Tonitza au apropiat valorile. Pallady – „Nud", creion pe hartie, s-a adjudecat la pornire cu 2.000 de euro, fara nici o intriga. Aman, un tus pe hartie, „Africana", a fost cumparat la intrare, cu 800 euro. La Tonitza, oferta a fost „Nud I" si „Nud II". S-a cumparat primul, dar la cel de-al doilea nu a ridicat nimeni oferta. Insa desenele, in mod cert, meritau sa ramana impreuna, in aceeasi colectie. Primul nud transmitea o urma de pudoare, modelul a stat cu spatele si abia arunca o privire prin intorsatura capului. Ca intr-o serie de cadre fotografiate in rafala, al doilea nud arata modelul din fata, cu un umar sprijinit de perete, cu o urma de sfiala in privire, cu o anume stare de asteptare... Peste cateva zile, colectionarul revine, cumpara si al doilea desen si face o marturisire... Nu a licitat din pudoare. Acum, poate ca merita pastrat secretul, dar daca Tonitza a dezvaluit misterul modelului sau, povestea merita sa fie dusa mai departe...
Din lista extinsa a lucrarilor merita amintite trei picturi ale unor prieteni: Mihai Sarbulescu – „Peisaj din Balcic", 850 euro, Horea Pastina – „Fereastra", neadjudecata si „Curte la Poiama Marului", a regretatului Horia Bernea, neadjudecata la 13.000 euro.
S-a vandut unul din cele doua uleiuri Magdalena Radulescu, „Cai in arena circului", adjudecata cu 4.000 de euro, pretul de pornire de altfel.
Sunt multe argumente pro si contra pentru organizarea unor astfel de licitatii, mai mult sau mai putin secrete pentru public, discrete pentru participanti, iritante poate pentru comerciantii intermediari. Ele sunt o trambulina pentru vanzari directe, absolut anonime la dorinta cumparatorilor, perfect particulare in afara unor documente fiscale.
Revenind la colectia Dona, cea revendicata, de peste 240 de tablouri... Retrocedarea proprietarilor de drept e un fapt pozitiv. Lipsa ei din circuitul public este o mare pierdere. Tablourile iata, deja au inceput sa circule – un lucru bun. Ce se stie prea putin este ca Ministerul Culturii, Muzeul National de Arta, Statul roman au primit prima oferta, ca drept de preemtiune. Acest drept insa nu a fost onorat...
note>
1. Nicolae Tonitza - Indurerata, ulei/ carton , coletia Dona – adjudecat 55.000 euro; 2. Alexandru Calinescu – Portret de femeie, bronz, colectia Dona, adjudecat 2000 euro; 3. Nicolae Grigorescu – Schita pentru Atacul de la Smardan, creion/hartie, colectia Dona, pret pornire 2500 euro, neadjudecat; 4. Nicolae Tonitza – Nud I, creion pe hartie, 3000 euro; 5. Nicolae Tonitza – Nud II, creion/hartie, estimat 3500 euro; 6. Theodor Aman – Africanca, tus/carton, 800 euro; 7. Theodor Palady – Nud, creion/hartie, 2000 euro; 8. Horia Bernea –Poiana Marului, ulei/panza, 13000 euro, neadjudecat; 9. Horea Pastina – Fereastra, ulei/panza , 1300 euro, neadjudecat; 10. Mihai Sarbulescu – Peisaj din Balcic, ulei/panza, 600 euro; 11. Magdalena Radulescu – Cai in arena circului, ulei/panza , 4000 euro.
sâmbătă, 2 ianuarie 2010
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu