de lucruri frumoase nu ne saturam niciodata

miercuri, 18 septembrie 2013

jocurile pietei> acelasi pret/ doi autori/ doua stiluri complet diferite/ o pictura si un desen... ce preferati?

la alis, prima licitatie din toamana. alaturi in catalog doua lucrari cu acelasi pret> o pictura veche si un desen din anii 50-60 cel mai probabil. un ciucurencu si un cosntion stau fata in fata. repet: la acelasi pret. de ce ar costa un desen la fel de mult cu o pictura in ulei? sau invers>de ce numele lui ciucurencu nu este mai atractiv din decat cel al lui constion? cum de un peisaj citadin este mai putin atractiv decat o tema generica a lumii de la tara? sau cum de o lucrare in creion ajunge la aceeasi cota cu un ulei? intrebari... bune si rele, justificate sau nu, ele exista. raspunsurile sunt multe, variate, clare, obscure, ciudate, tampite...
fiecare colectionar sigur are cel putin unul dupa cultura, pregatirea, pasiunea, interpretarea sa. 
piata alege pana la urma cam ce vrea ea. 

din start ar spune cineva, ciucurencu este peste constion. ca anvergura artistica, cerativitate, impact al operei, evident. dar si constion are fanii sai, iar de multe ori o pictura este preferata unui desen din motive de conservaer, perenitate, impact vizual imediat. sau doar din conservatorism si prejudecata. 

acum, pictura s-a cumparat, desenul lui ciucurencu NU. 

C.I.Constion - "Intoarcerea de la camp", ulei pe carton, 35.5x49.5cm, semnat dreapta jos cu brun
Vandut: 2.000,00 Lei

Alexandru Ciucurencu (1903-1977) - "Cladiri industriale",carbune pe hartie, 16x20cm, semnat dreapta jos in monograma
Preț de pornire: 2.000,00 Lei 
Estimare 600,00 - 700,00 €

personal, nu m-am gandit niciodata sa am un constion. ciucurencu, da. sigur, depinde si de pret...



Share/Save/Bookmark

marți, 17 septembrie 2013

calinesti, debut in licitatii


Gheorghe Iliescu Calinesti / VICTORIE/ bronz turnat, cizelat și patinat, semnat, datat 1979 pe spate; provine din colecția familiei artistului (T.A.P.)
H = 62,5 cm
Estimare
7300-7500 EUR

Share/Save/Bookmark

113/ 3.10/ 2013

Următoarea licitație Goldart va avea loc joi, 3 octombrie, ora 19.00, la Hotel Marshal Garden, Cal. Dorobanți 50 B. Vă așteptăm cu o colecție nouă, din care nu lipsesc nume importante din arta plastică românească: Corneliu Baba, Ion Țuculescu, Theodor Pallady, Nicolae Vermont, Kimon Loghi, Dumitru Ghiață, Jean Alexandru Steriadi, Aurel Băeșu, Adam Bălțatu, Cecelia Cuțescu Storck, Otto Briese și mulți alții. O mențiune specială merită lucrarea de sculptură a maestrului Gheorghe Iliescu Călinești, pe care casa noastră îl prezintă pentru prima dată într-o licitație publică.


Share/Save/Bookmark