de lucruri frumoase nu ne saturam niciodata

vineri, 7 iunie 2013

se vinde la cluj:

Pericle Capidan – Interior de atelier
Interiorul de atelier al lui Pericle Capidan arată întreaga măiestrie a artistului, sub pensula căruia lumina şi culoarea prind viaţă şi palpită fosforescent pe suprafaţa covoarelor orientale colorate care acoperă divanul.
François Gall – Peisaj cu figuri şi case pe malul Săsarului

Anastase Demian- Pomona
O lucrare de calitate muzeală, aparţinând lui François Gall, peisaj cu figuri şi case pe malul Săsarului, ca şi o compoziţie decorativă de calitate excepţională, reprezentând „Pomona”, semnată de Anastase Demian. Un peisaj fulgurant prin jocul luminii şi umbrei prin frunziş, pe acoperişuri, semnat de Ferenczy Váler, două desene semnate de Venceslav Melka şi o acuarelă de Carol Popp de Szathmari. Lucrări semnate de artişti europeni din secolele al XVIII-lea şi al XIX-lea semnate de Broky Károly sau Hosszu Márton (prezenţi la curtea regală engleză în secolul al XIX-lea şi începutul sec. al XX) etc.
 Theodor Harşia – Natură statică
De o valoare excepţională sunt trei lucrări de Theodor Harşia, valoroase prin unicitatea lor în economia operei artistului, fiind altceva decât peisaje: o compoziţie de natură statică „á la Petraşcu”, un nud tratat extrem de modern, în registre suprapuse de culoare, într-o manieră extrem de liberă a pensulaţiei şi o compoziţie aproape expresionistă reprezentând răstignirea lui Isus Cristos.
Ştefan Luchian
Din prima serie de lucrări care vor fi scoase la vânzare vor face parte un desen în cărbune de Ştefan Luchian, realizat într-o manieră fluidă, asemeni acuarelei, prin folosirea radierei pentru obţinerea tuşelor şi a accentelor de lumină.

Vânzare excepţională, colecţia de artă Nicolae Giurgiu
Artexpert Gallery, Cluj-Napoca
27 mai – 27 iunie 2013
O colecţie cu o origine şi de o consistenţă artistică cu totul deosebite este colecţia de artă a lui Nicolae Giurgiu (26 sept. 1912, Preluci – Maramureş – 10 sept. 1999, Cluj ), încadrator de tablouri şi mare iubitor de artă. Ineditul şi valoarea acestei colecţii constă în faptul că proprietarul ei a alimentat pasiunea sa prin selecţia lucrărilor de artă românească – şcoală clujeană şi şcoală băimăreană, artă maghiară – care circulau în zona Ardealului, precum şi artă central-europeană (Austria, Germania, Italia etc.), dintr-o bază de selecţie cu totul excepţională (fiecare artist îşi înrăma lucrările la acest colecţionar, prieten cu majoritatea pictorilor, fiindu-le adesea şi mecena).
Scoaterea la vânzare a acestei colecţii este un prilej deosebit pentru colecţionarii actuali de a ajunge la lucrări autentice, păstrate într-o colecţie valoroasă, a căror semnificaţie valorică depăşeşte, prin apartenenţă, valoarea intrinsecă conferită de numele artistului. Succesiunea colecţiei se va realiza prin oferirea către public în două etape a unui număr relativ egal de loturi (circa 80) selectate valoric, dintr-un număr mult mai mare de lucrări.
Colecţia a cuprins opere semnate de Nicolae Grigorescu, Ştefan Luchian, Gheorghe Petraşcu, Camil Ressu, Barabás Miklós, Antonio David, unele „sustrase” aproape oneros la preţuri derizorii, prin înşelarea moştenitorului.
Vasile Radu, Cluj-Napoca, Mai 2013

Artexpert Gallery
Cluj-Napoca, Str. Iuliu Maniu 10
0264590041; 0744544374; 0740451789
artexpertgallery@gmail.com
www.artexpert.ro
Share/Save/Bookmark

mandrie si beton! doar fotografie!

Petruţ Călinescu – Mândrie şi Beton
Piano Cazola Gallery, Cluj
Proiect fotografic
Perioada: 2 – 16 iunie 2013

Poiectul fotografic „Mândrie și Beton” a documentat timp de trei ani transformările recente petrecute în satele tradiţionale, în mod special în cele din Ţara Oaşului şi Maramureş, în urma masivei plecări la muncă în străinătate. Poleită în inox și îngropată în betoane, lumea cea nouă construită ca semn al succesului „de afară” înghite fără martori căsuțele de lemn și ultimii bătrâni rămași acasă.
„Mândrie și beton” este o expoziție foto despre tranziția satului tradițional de la casa fără nici un cui, la vila fără nici o șipcă de lemn, și despre dualitatea oșanului și a maramureșanului care la Paris trăiește o viață de privațiuni și sacrificii, iar acasă afișează prosperitate și lux.
Desfăşurat între 2009 şi 2012, proiectul a fost expus şi publicat în Marea Britanie, Germania,  SUA,  Franţa, China şi România.
Petruț Călinescu este un fotograf român independent, licențiat în Jurnalism și Științele Comunicării. A lucrat pentru principalele cotidiene din România ca fotograf, iar astăzi este reprezentat de agenția londoneză Panos Pictures.
Fotografiile lui au fost publicate în National Geographic, Esquire, New York Times, Courrier International, The Times, Business Week, Paris Match, Financial Times.
Printre premiile naționale și internaționale câștigate de-a lungul timpului se numără – Fotografia Anului, acordat de Clubul Român de Presă; Fotograful Anului, acordat de Asociația Fotografilor de Presă; Award of Excellence acordat de Picture of the Year (USA); Humanity Award, Hpa/Unesco, China.
Share/Save/Bookmark

Film Sigma la Tiade. cu stefan birtalan, constantin flondor, doru tulcan plus regia gheorghe sfaiter


Filmul documentar produs de Gheorghe Şfaiţer reconstituie, la aproape 40 de ani de la naşterea sa, istoria amplei mişcări culturale ce s-a cristalizat în Timişoara în perioada cuprinsă între anii 1960 şi 1980. Regizorul Gheorghe Şfaiţer sondează resorturile interioare care au generat constituirea aceastei mişcări artistice atât de vii, într-o lume a stagnării şi pietrificării.
„Construit din fragmentele mărturiilor trecute sau prezente ale artiștilor ce formau acest grup, dar și din cele ale unor critici de artă, documentarul omogenizează imaginea, pe alocuri subiectivă, a preocupărilor creative din acest climat particular, precum și reflexele operelor și gesturilor lor artistice în lumea cultural-artistică a acelei epoci. Ca într-un fel de joc de puzzle, amintirile se succed sub forma aparentă a unui dialog viu, în care mărturiile directe, contrapunctate cu citate ale opiniilor acelorași artiști făcute în anii de referinţă, precum și de opiniile pertinente ale unor critici de artă, conduc discursul filmic spre o imagine cât mai fidelă a acestui interesant grup artistic.” (Gheorghe Şfaiţer)
Filmul documentar Grupul Sigma, producţie Eliptic & Galeria Jecza, a fost realizat pentru expoziţia If A DandeLION Could Talk / Dacă păpădia ar vorbi, organizată în perioada 27 mai – 24 iunie 2013 de către Fundaţia TRIADE la Fundaţia Gervasuti/Veneţia, concomitent cu cea de-a 55-a ediţie a Bienalei de Artă de la Veneţia.
Artişti expozanţi: Sigma 1 – Ştefan Bertalan, Constantin Flondor, Doru Tulcan.
Curator: Adina Drinceanu

Vă aşteptăm cu drag, luni, 10 iunie 2013, ora 20, la Fundaţia TRIADE, pentru vizionarea în premieră a filmului documentar Grupul Sigma, Producție Eliptic & Galeria Jecza, Timișoara 2013, în regia lui Gheorghe Șfaițer.
Fundaţia Interart TRIADE
Calea Martirilor nr.51/45
300774 Timişoara
tel.+40 256 482056
mobil: +40 744 774724
www.triade.ro

Share/Save/Bookmark

e de pariat pe acest astist> Horia Bojin – Metamorfoze/ sculptura/ Calpe Gallery, Timișoara/ 06 iulie 2013

Calpe Gallery, Timișoara
until 06 iulie 2013
„Sculptor timişorean matur, solid ancorat stilistic în contextul cultural citadin. Seria de metamorfoze materializate în concreteţea tridimensionalului solid, dăltuite cu precizia unei matematici chirurgicale, evocă dezinvolt, sincer şi prompt acel suflu trepidant ce parcă zvâcneşte paradoxal, tacit, erupând vehement din pântecul geometric al materiei prime litice.
Lucrări volumetrice de factură abstractă, echilibrate impecabil în ritmul alternant al dialogului armonic, convex-concav, texturate insular, îndestulând palimsestul aerat, suprafeţe atinse fugar, direct, într-un joc precis iscat la frontiera dintre culoare, textură şi volum. Seria de evocări ronde-bosse creează un tot aparte, debordant prin sincronismul imuabil, degajat plenar prin alăturarea coerentă în contextul estetismului comun, unitar, într-o simbioză ambientală perfectă, urmărind circumstanţial spaţiul prestant, sobru, al Galeriei Calpe.” (Gabriel Kelemen)
„Horia Bojin, ca persoană, e masiv. Barba e piraterească. Privirea e piraterească. Strângerea mâinii e de urs. E genul de om pe care, dacă-l întrebi cât e ceasul, îţi spune : „Te avertizez că e patru şi zece”.
Deşi persoana sa e discretă, Horia Bojin e, cu toate acestea, bine cunoscut timişorenilor.
O lucrare în parcul Triade, şi una în parcul ArTuborg, la intrarea în Parcul Copiilor, piatră brută împachetată în metal, ambele cu o anume tentă ludică, apoi Pâinea grea din Piaţa Unirii şi Dialog, o lucrare în andezit, meditativă, arhaică şi spiritualizată, în Piaţa 700, sunt prezenţele lui Horia Bojin în cetate. Trecem zilnic pe lângă el. Îl cunoaştem mai bine decât credem. Ne e mai familiar decât credem.
Lucrările sale de sculptură monumentală sunt răspândite în Timişoara şi în ţară. Expoziţia de faţă doreşte să prezinte şi celelalte lucrări ale sale, mai puţin cunoscute publicului.
Ochiul grăbit al omului din societatea de consum trebuie călăuzit ca să privească lucrările lui Horia Bojin.” (Dan Ungureanu)
Share/Save/Bookmark

joi, 6 iunie 2013

una dintre cele mai teribile creatii a lui ressu, mult peste recordul aishe

Camil Ressu în Licitația de Vară: Turnul Negru spre Șcheii Brașovului, Valoare estimativă: € 9.000 - 16.000

in fata aceastei realizari, aishe este un record fals, prefacut, nedrept. eficient insa pentru lansarea artmark...
Share/Save/Bookmark

razboiul celor doua vaze/ pallady cu estimari comune

la artmark pe 18 iunie dar mai ales la goldart azi, pe 6 iunie
goldart: Theodor Pallady (1871-1956) – NATURĂ STATICĂ CU EVANTAI, FLORI ȘI LĂMÂIE
ulei/pânză, semnat pe latura dreaptă jos; lucrarea este restaurată și reantoalată și provine din colecția compozitorului Gheorghe Dumitrescu (T.A.P.) 60,8 x 50 cm Estimare. 27000-30000 EUR

si pe 18 la artmark:
Theodor Pallady Narcise și lalele, [prima jumătate a anilor '20], ulei pe carton, 60 x 46 cm, semnat lateral stânga, cu roşu, TPallady. Valoare estimativă: € 35.000 - 55.000



Share/Save/Bookmark