de lucruri frumoase nu ne saturam niciodata

vineri, 7 iunie 2013

se vinde la cluj:

Pericle Capidan – Interior de atelier
Interiorul de atelier al lui Pericle Capidan arată întreaga măiestrie a artistului, sub pensula căruia lumina şi culoarea prind viaţă şi palpită fosforescent pe suprafaţa covoarelor orientale colorate care acoperă divanul.
François Gall – Peisaj cu figuri şi case pe malul Săsarului

Anastase Demian- Pomona
O lucrare de calitate muzeală, aparţinând lui François Gall, peisaj cu figuri şi case pe malul Săsarului, ca şi o compoziţie decorativă de calitate excepţională, reprezentând „Pomona”, semnată de Anastase Demian. Un peisaj fulgurant prin jocul luminii şi umbrei prin frunziş, pe acoperişuri, semnat de Ferenczy Váler, două desene semnate de Venceslav Melka şi o acuarelă de Carol Popp de Szathmari. Lucrări semnate de artişti europeni din secolele al XVIII-lea şi al XIX-lea semnate de Broky Károly sau Hosszu Márton (prezenţi la curtea regală engleză în secolul al XIX-lea şi începutul sec. al XX) etc.
 Theodor Harşia – Natură statică
De o valoare excepţională sunt trei lucrări de Theodor Harşia, valoroase prin unicitatea lor în economia operei artistului, fiind altceva decât peisaje: o compoziţie de natură statică „á la Petraşcu”, un nud tratat extrem de modern, în registre suprapuse de culoare, într-o manieră extrem de liberă a pensulaţiei şi o compoziţie aproape expresionistă reprezentând răstignirea lui Isus Cristos.
Ştefan Luchian
Din prima serie de lucrări care vor fi scoase la vânzare vor face parte un desen în cărbune de Ştefan Luchian, realizat într-o manieră fluidă, asemeni acuarelei, prin folosirea radierei pentru obţinerea tuşelor şi a accentelor de lumină.

Vânzare excepţională, colecţia de artă Nicolae Giurgiu
Artexpert Gallery, Cluj-Napoca
27 mai – 27 iunie 2013
O colecţie cu o origine şi de o consistenţă artistică cu totul deosebite este colecţia de artă a lui Nicolae Giurgiu (26 sept. 1912, Preluci – Maramureş – 10 sept. 1999, Cluj ), încadrator de tablouri şi mare iubitor de artă. Ineditul şi valoarea acestei colecţii constă în faptul că proprietarul ei a alimentat pasiunea sa prin selecţia lucrărilor de artă românească – şcoală clujeană şi şcoală băimăreană, artă maghiară – care circulau în zona Ardealului, precum şi artă central-europeană (Austria, Germania, Italia etc.), dintr-o bază de selecţie cu totul excepţională (fiecare artist îşi înrăma lucrările la acest colecţionar, prieten cu majoritatea pictorilor, fiindu-le adesea şi mecena).
Scoaterea la vânzare a acestei colecţii este un prilej deosebit pentru colecţionarii actuali de a ajunge la lucrări autentice, păstrate într-o colecţie valoroasă, a căror semnificaţie valorică depăşeşte, prin apartenenţă, valoarea intrinsecă conferită de numele artistului. Succesiunea colecţiei se va realiza prin oferirea către public în două etape a unui număr relativ egal de loturi (circa 80) selectate valoric, dintr-un număr mult mai mare de lucrări.
Colecţia a cuprins opere semnate de Nicolae Grigorescu, Ştefan Luchian, Gheorghe Petraşcu, Camil Ressu, Barabás Miklós, Antonio David, unele „sustrase” aproape oneros la preţuri derizorii, prin înşelarea moştenitorului.
Vasile Radu, Cluj-Napoca, Mai 2013

Artexpert Gallery
Cluj-Napoca, Str. Iuliu Maniu 10
0264590041; 0744544374; 0740451789
artexpertgallery@gmail.com
www.artexpert.ro
Share/Save/Bookmark

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu