de lucruri frumoase nu ne saturam niciodata

joi, 23 septembrie 2010

avanpremiera: Preţuri mici cu mize mari la casele de licitaţii

Piaţa de artă supravieţuieşte cu vânzări de câteva procente din marfa scoasă la licitaţii (10-20%). O supravieţuire întreţinută în general cu preţuri mici la strigare, în paralel cu cea mai importantă miză a momentului: atragerea colecţionarilor pentru evitarea falimentului. Tablourile sunt scumpe: Iser, Ressu, Tonitza, Pallady, dar abia se ridică la peste 17.000 de euro. Recordurile care guvernează topurile sunt departe.
Partea interesantă este că o nouă casă de licitaţii se aruncă în luptă, Araart, care propune o licitaţie exclusivistă în felul ei, cu 74 de desene de Tonitza...
articolul de promo este aici
iar integral apare maine in ziarul de duminica
Share/Save/Bookmark

marți, 21 septembrie 2010

artmark are fata virtuala noua, in sfarsit!

ARTMARK
urmeaza o analiza a site-ului in curand...
Share/Save/Bookmark

record : carul cu boi care ar costa 250.000 de euro

artmark vrea sa vanda un Grigorescu de 250.000 de euro la urmatoarea licitatie, pe 30 septembrie. cu schimbare de sediu - la Opera Natioanala, deci in zona bugetara - şi cu un nou look elctronic, artmark vrea sa ridice din nou limitele pentru pictura romaneasca.

grigorescu, pana acum vreo zece ani, cel mai bine vandut artist pe la noi, are un varf de cota din noiembrie 2003, la alis, pentru FATA CULCATA IN IARBA, 59.900 euro.
acum, FATA - o pictura exemplara, este singura lucrare Grigorescu care mai rezista in topul general al vanzarilor

grigorescu insa nu scapa de cutuma de a fi catalogat pictorul carelor cu boi: acum se vinde un car cu boi, evaluat record la 150.000-250.000 de euro. singurul atu este ca avem in fata cel mai mare tablou grigorescu care s-a licitat dupa 1990, ulei pe pânză, 65 x 80,5 cm, semnat şi datat dreapta jos, cu roşu, Grigorescu, 1890
pe de alta parte, nicio alta lucrare din licitatia de la Opera nu are evaluare de peste 100.000 de euro, totul se opreşte pe la jumatatea aceastei sume.

pe cand om avea si un grigorescu de un milion de euro? recordul de oferta la licitatiile de la noi il are ion tuculescu cu o panza uriasa expusa pe vremuri la pogany, dar neadjudecata...din pacate. 
Share/Save/Bookmark