de lucruri frumoase nu ne saturam niciodata

sâmbătă, 12 mai 2012

gorduz - simbolul care a ajuns in bratele lui traian si apoi pe scari...


Share/Save/Bookmark

leica de 2,16 milioane de euro


Un aparat de fotografiat produs de compania germană Leica, datând din 1923, a fost vândut cu suma de 2,16 milioane de euro - un nou record mondial - la o licitaţie organizată sâmbătă, la Viena, de Galeria WestLicht, informează lefigaro.fr.
Scos la vânzare cu un preţ minim de 300.000 de euro şi estimat între 600.000 de euro şi 800.000 de euro, aparatul Leica 0-Serie Nr. 116 a fost vândut cu 1,8 milioane de euro, iar preţul final, care include taxele aferente, este de 2,16 milioane de euro.
Precedentul record mondial de preţ a fost stabilit în 2011, când un aparat produs de aceeaşi companie germană, Leica 0-Serie Nr.117, a fost vândut cu 1,32 milioane de euro în cadrul unei licitaţii organizate tot de Galaria WestLicht, una dintre cele mai reputate companii din lume din domeniul fotografiei, condusă de Peter Coeln.
Doar 25 de prototipuri din această serie au fost fabricate de Leica, înainte ca firma germană să treacă la producţia de serie doi ani mai târziu, în 1925.




Share/Save/Bookmark

vineri, 11 mai 2012

10 mai - licitatie de arta contemporana la New York

163,9 milioane de dolari incasari!!!

superlativul licitatiei este o piesa a lui Alexandre Calder - The Orange Table!
a fost cel de-al patrulea lot al serii! iar estimarea era de cel mult 800.000 de dolari. s-a licitat pana la 2.546.500 dolari!!!

dar iata si doua piese dubuffet extraordinare prin prezenta si prin scorul obtinut.
Palmeraie, o guase datata 48, deci artistul avea 47 de ani cand a facut desenul...
estimarea a fost de 50 - 70.000 de dolari iar adjudecarea s-a incheiat la 98.500 usd.

dar marea minune a serii a fost un alt desen, o alta guase, mult mai apropiata de personajele celebre ale lui dubuffet, estimata la cel mult 70.000 de dolari. o piesa datata tot 48.
Arabe Gesticulante, guase pe hartie, 31 x41 cm. s-a licitat ENORM!!! pana la 1.258.500 usd
Share/Save/Bookmark

artmark: licitatia vechi maestri

Prima zi de evenimente începe cu cele mai aşteptate loturi ale acestei sesiuni de vânzare, operele incluse în Licitaţia „Vechi Maeştri ai Picturii Româneşti (sec. XVIII – XIX)”. Cea de-a doua ediţie dedicată celor mai reprezentative creaţii ale pictorilor de la începutul istoriei artei româneşti aduce 37 de loturi remarcabile, provenind din colecţii private importante.
„Nimfă în iarbă” de Nicolae Grigorescu (ulei pe lemn, 14 x 23,5 cm, est. 30.000 – 60.000 €) este una dintre piesele centrale ale licitaţiei. Opera reprezintă un nud în peisaj şi aminteşte de temele Şcolii de la Barbizon.
Tot maestrul Grigorescu semnează un alt lot important al licitaţiei, peisajul „Margine de Câmpulung” (ulei pe lemn, 17 x 24,5 cm, est. 30.000 – 60.000 €), o imagine specifică satului românesc din a doua jumătate a secolului al XIX-lea, notată de Grigorescu într-una dintre ieşirile sale în plein air.
Primul profesor al lui Nicolae Grigorescu, Anton Chladek, este autorul picturii în ulei “Portretul unui dregător fanariot” (est. 6.500 - 8.500 €). El a îndrumat primii maeştrii în arta picturii pe teritoriul Principatelor Române. În această operă regăsim una dintre portretizările tipice, de comandă, pe care Chladek le-a primit în prima jumătate a secolului al XIX-lea.
O altă operă deosebit de impresionantă este cea realizată de Niccolo Livaditti, “Portretul de familie al unui boier muntean, din perioada paşoptistă” (ulei pe pânză, 107,5 × 92 cm). Pictor călător, revoluţionar în mișcarea carbonarilor din 1831, Livaditti ajunge în Țările Române către mijlocul anilor 1830, probabil ca refugiat politic. Pictorul italian a introdus în arta românească portretul de grup. Valoarea estimativă a picturii este de 5.000 - 7.000 €.
Share/Save/Bookmark

100 de kg de metal preţios la prima licitaţie dedicată orfevrăriei

comunicat artmark:
Pentru prima dată, Artmark dedică o licitaţie extinsă obiectelor de artă decorativă realizate din argint. Aproape 100 de kg din metalul preţios sunt scoase la vânzare la Licitaţia „Opere în Argint”, care se va desfăşura în două seri consecutive, la Hotel Athénée Palace Hilton, în perioada 15 şi 16 mai.
Licitaţia „Opere în Argint” aduce în atenţie peste 200 de piese de orfevrărie, care ilustrează două secole de artă a prelucrării metalului, în ateliere celebre din Europa şi America. Printre acestea se remarcă o pereche de sfeşnice austriece din argint, de colecție, ce provin din familia pictorului Arthur Verona. Preţul lor este cuprins între 1.800 – 2.500 €.
O altă piesă de valoare a licitaţiei este halba din argint aurit, decorată în stil neo-renascentist cu o scenă de bătălie napoleoniană (25 cm, est. 3.000 – 4.000 €), realizată într-un atelier german, în a doua jumătate a secolului al XX-lea. Lotul central al primei părţi a licitaţiei este perechea de cavaleri ecveştri, pregătiţi de turnir, din argint aurit, decoraţi în manieră renascentistă (26,5 x 9 x 20 cm, est. 6.000 – 8.000 €). Statuetele, reprezentând cavaleri în postură marţială, purtând lăncii şi armuri decorate bogat, au fost realizate în atelierul german Hanau, în continuarea tradiţiei argintăriei sud-germane de secol XVI-XVII.

Şi cea de-a doua zi a Licitaţiei „Opere în argint” aduce loturi importante, printre care o pereche de cupe germane de logodnă, din argint aurit, decorate în stil renascentist (5.000 - 6.000 €). Pocalele au fost realizate în Atelierul Wilhelm Weinranck din Hanau, păstrând tradiţia orfevrăriei medievale a Germaniei de Sud.
În plus, o mulţime de vase şi tacâmuri pentru servit masa, casete de bijuterii şi cutii muzicale, tabachere, diverse piese funcţionale şi decorative sunt propuse celor interesaţi să adauge rafinament interioarelor, investind în obiecte cu valoare păstrată în argint. Aproximativ 80% dintre obiectele de argint scoase la licitaţie au preţuri de pornire cuprinse între 70 şi 200 de euro.
Share/Save/Bookmark

Peste 80.000 de euro pentru grafică şi pictură românească - comunicat goldart

Licitaţia “Fiinţe, locuri, reverii” organizată de Casa de Licitaţii Goldart pe 10 mai a reunit lucrări de grafică şi pictură semnate de mari artişti români. Temele predilecte regăsite în toate aceste lucrări au fost peisajele autohtone sau exotice, portretele umane sau animale şi naturi statice. Printre lucrările de grafică pentru care s-au licitat sume cuprinse între 1.300 şi 2.000 de euro se numără “Vas cu flori” şi “Copilul cu căţel” de Gheorghe Petraşcu , “Femeie în rochie vernil” şi “Nud în atelier” de Theodor Pallady.

Colecţionarii de artă au licitat, de asemenea, pentru picturi semnate de Rudolf Scweitzer-Cumpănă, “Turnul Mănăstirii Antim”, de Gore Mircescu- “Odihna păstoriţei” şi “La arat”. Au fost achiziţionate şi lucrări ale lui Otto Briese, Valentin Hoeflich, Tache Papatriandafil, Pan Ioanid, etc.
Una dintre piesele centrale ale acestei licitaţii a fost “Fetiţa cu tulpan alb” de Nicolae Tonitza. Această lucrare face parte din creaţia majoră a pictorului, putând fi încadrată în seria portretelor de adolescente, dintre care cele mai cunoscute sunt « Fata pădurarului » şi « Catiuşa lipoveanca ». Artistul plasează modelul în prim-planul accentuat al compoziţiei, conferindu-i pregnanţă şi graţie în acelaşi timp. Tânăra se detaşează pe un fundal « decorativ », obţinut din flori roşii stilizate în câmp verde. Chipul încadrat de albul tulpanului este pictat după formula pastei aplicate « în planuri cât mai largi, evitând anatomiile prea aparente », prin care artistul reuşeste să confere modelului acel halo iradiant, de o mare luminozitate, în care privirea redată intermitent, joacă un rol definitoriu. Această pictură a fost vândută pentru 46.000 de euro, iar încasările licitaţiei din 10 mai depăşesc 80.000 de euro.
Share/Save/Bookmark

marți, 8 mai 2012

tera cota!




Share/Save/Bookmark