de lucruri frumoase nu ne saturam niciodata

vineri, 27 septembrie 2013

impresionistii - ei sunt creatorii

licitatiile de impresionism sunt cele mai interesante din romania. din multe motive.
impresionistii si postimpresionistii au creat cele mai importante oprere picturale din romania, mai precis cele mai multe, cele mai apreciate si cele mai consolidate artistic.
cantitatea de lucrari este uriasa, necatalogata si foarte raspandita. in aceste conditii este firesc care unele realizari sa fie exceptionale. in acelasi timp, exista si o foarte mare cantitate de lucrari mediocre, insuportabile chiar, inclusiv printre cele cu semnaturi celebre.
artmark a avut inspiratia sa organizeze licitatii dedicate impresionismului. cea mai reusita a fost cea care a umplus opera romana. a fost atunci, in primul rand, o selectie teribila de lucrari. autori, dar mai ales picturi foarte valoroase despre care nu se stia mare lucru: au fost in colectii particulare, uneori in case inchise, si au iesit pentru cateva saptamani in public dupa care au revenit in resedinte private. ce bine ca au ramas cataloagele.
de fapt, foarte interesant, din picturile scoase la licitatii, fotografiate si arhivate de peste 20 de ani cum necum, ar merita sa se realizeze cataloage virtuale, sau macar o arhiva electronica de tip catalog. fara preturi, intrigi, sau alte bruiaje. pur si simplu pentru privit si comparat. astfel se vor relansa pictori importanti uitati, se va vedea ca nu pretul creaza o caposopera ci artistul, inspiratia si munca de moment, ca exista lucrari fabuloase cu semnaturi aproape necunoscute...

acum aveam din nou o saptamana impresionista la artmark. minunat. dar sambata seara se termina totul. deci, figa la expozitie, e in centru! si poate chiar si la licitatie. sunt lucrari, repet, care au iesit doar temporar in lume. vor fi "ascunse din nou" pt ca au dreptul sa sustina bucuria colectionarilor care investesc in arta in loc de alte prostii, gadgeturi, masini zise de lux, si multe alte lucruri perisabile...

si inca ceva: iata semnaturi si artisti putin circulati si care pot fi acum vazurti, placuti, urmariti:

Peisaj la Viscri - adica la pe unde trage printul charles,
HEINRICH SCHUNN, un sas veritabil, nascut, crescut la brasov/cristian si mort in germania la heidelberg
Baticul roşu - BERTALAN VIGH
Peisaj din Balcic - GHEORGHE URUMOFF-KALIACRA
În faţa colibei - ANDRAS MIKOLA
După bal - NICOLAE POPA IAŞI
Pădure de mesteceni - DIMITRIE MIHĂILESCU
Colț de Paris - CASSILDA MIRACOVICI
Casa de la ţară - TRAIAN CORNESCU
Stradă din Sebeș - TRAIAN CORNESCU
Ulcică cu garofițe - CONSTANTIN VLĂDESCU
Țărăncuță - SEVER BURADA
Flori la Madeleine - MARGARETA (MARGOT) VERMONT
Natură statică de primăvară - VASILE VARGA
După-amiază la Balcic - HEINRICH SCHUNN
Peisaj transilvănean - NICOLAE BRANA

viata e mai dulce asa cum ne-o ofera artistii!

Share/Save/Bookmark

sacrificiu/ mircea roman/ teracota/ mogosoaia 2013

SACRIFICIU
lucrarea a fost expusa in bucuresti la galeria catacomba in anii 90. o varianta a fost expusa si in germania. acum este expusa la palatul mogosoaia in ampla expozitie dedicata ceramicii si galeriei galateea. face parte din patrimoniul fundatiei anastasia prin donatia artistului si este reprodusa in catalogul colectiei fundatiei.

vor urma detalii!
Share/Save/Bookmark

din oas/ piese de muzeu









Share/Save/Bookmark

miercuri, 25 septembrie 2013

o foarte scurta lectie despre sculptori la alis

alis vindea aseara la sectiunea sculptura sase piese. lucrarile au fost inseriate intr-o foarte interesanta si ... didactica succesiune. a inceput cu Csorvasy Istvan (n.1912) - "Atlas", lemn, H 50cm, semnat in spate jos.
urmeaza Borgo Prund (n.1900) - "Femeie cu cocos", teracota, H 22.5cm, semnat in spate jos.
Peter Jecza (1939-2009) - "Silueta", bronz cu soclu metalic, H 36cm, semnat in spate jos, Doru Covrig (n.1949) - "Elemente anatomice", metal cu soclu de lemn, 29x27.5cm, semnat dreapta sus, Ion Condiescu (n.1943), "Leul etrusc", bronz patinat, 21.5x25.5x13.5cm, semnat pe plinta, [1990], cu stampila turnatoriei Landovki - Cire perdue ex.6/8, iar la final maestrul: Oscar Han (1891-1976) - "Elegie", bronz patinat, 46x30x36cm, semnat lateral dreapta pe plinta, datat 1934.

daca luam in seama anii in care au creat artistii si biografiile lor vedem cat de raspandita si ce valoare are de fapt sculptura romaneasca din secolul trecut. 
preturile/ estimarile spun si ele foarte multe. 
cel mai putin cunoscut dintre sculptori, Csorvasy Istvan, are prezentarea cea mai sumara si pretul cel mai mic. Oscar Han este liderul de bursa, chiar daca Bongo Prund, Doru Covrig, Ion Condiescu au lucrat destul de interesant pe in occident, pe piata libera deci. 

iata extrase din catalog:
Ion Condiescu studiază sculptura la Institutul de arte plastice din Bucureşt între 1962-1968 cu Ion Lucian Murnu. Se stabileşte din 1977 la Paris. S-a remarcat la începutul anilor 70 prin sculptură abstractă în lemn şi piatră, cu minime aluzii figurative. Expune la Bienala de la Veneţia în 1976. Este autorul ansamblului monumental de la Costineşti (piatră, şapte elemente), amplasat pe o platformă la malul mării, compozitie funcţional-simbolică foarte elaborată, care se întemeiază pe o atentă şi subtilă evaluare a relaţiilor volumului cu spaţiul. Originală este statuia lui Eminescu, expusă in 1974 la expoziţia personală de la galeria Apollo, care utilizează, într-un colaj temerar, masca mortuară a poetului, idee reluată mai târziu de alţi sculptori. Lucrarea de faţă ţine de perioada sa pariziană când, printre preocupări plastice numeroase şi variate, este atras şi de figurarea unui bestiar la limita fantasticului, utilizând posibilităţile bronzului.

Bongo Prund
Născut la 16 martie 1900, în comuna Prundul Bârgăului, judeţul Bistriţa-Năsăud, Arnold Cencinschi şi-a semnat lucrările cu pseudonimul Borgo Prund, inspirat de numele satului natal.
După absolvirea Şcolii de Arte Frumoase din Bucureşti, la clasa profesorului Dimitrie Paciurea, pleacă la Paris cu o bursă de specializare, obţinută prin concurs. Reîntors în ţară, participă la expoziţiile Salonului Oficial, expune cu “Grupul nostru” în Sala Ileana şi este prezent cu lucrări de sculptură şi grafică la expoziţia internaţională de la Paris din 1937. În acelaşi an, deschide o expoziţie personală la Sala Mozart din Bucureşti, iar trei ani mai târziu participă la Expoziţia de artă românească modernă din Bucureşti. După această dată, prezenţa sa în viaţa artistică a capitalei nu mai este semnalată.
Borgo Prund se situează în sculptura românească printre acei artişti care s-au aplecat cu atenţie şi interes asupra studierii folclorului autohton, de unde a deprins expresivitatea şi interpretarea modernă. Limbajul său artistic se concretizează într-o stilizare a formei ce aminteşte de forţa artizanilor năsăudeni, sculptorul mânuind cu îndemânare un material foarte diferit ca piatra, ceramica policromă şi mai ales lemnul, a cărui structură materială o percepe cu acuitate şi fineţe. Deşi sunt cunoscute relativ puţine la număr, lucrările realizate în ţară în anii 1930-1940 poartă amprenta unei evoluţii care asociază patetismul expresionist al sculpturii populare în lemn din Transilvania cu vivacitatea şi opulenţa barocă a formei plastice caracteristice şi acestei lucrări de mici dimensiuni , intitulată “Femeie cu cocoş”.
Între aceste două tărâmuri, artistul se lasă adeseori purtat de graţia formei, domolindu-şi zbuciumul interior în armonia unei linii pe care o modulează cu o reală înţelegere a valenţelor ei picturale.

Csorvasy Istvan (n.1912) - "Atlas", lemn, H 50cm, semnat in spate jos, Estimare 350,00 - 450,00 €


Borgo Prund (n.1900) - "Femeie cu cocos", teracota, H 22.5cm, semnat in spate jos, Estimare 450,00 - 550,00 €



Peter Jecza (1939-2009) - "Silueta", bronz cu soclu metalic, H 36cm, semnat in spate jos, Estimare 800,00 - 1.000,00 €


Doru Covrig (n.1949) - "Elemente anatomice", metal cu soclu de lemn, 29x27.5cm, semnat dreapta sus, Estimare 850,00 - 1.000,00 €

Ion Condiescu (n.1943), "Leul etrusc", bronz patinat, 21.5x25.5x13.5cm, semnat pe plinta, [1990], cu stampila turnatoriei Landovki - Cire perdue ex.6/8 Estimare 2.000,00 - 2.400,00 €

Oscar Han (1891-1976) - "Elegie", bronz patinat, 46x30x36cm, semnat lateral dreapta pe plinta, datat 1934Estimare 3.500,00 - 5.000,00 €

Share/Save/Bookmark

marți, 24 septembrie 2013

poetul in atelier

iona es pop in atelierul lui aurel vlad...
Share/Save/Bookmark