de lucruri frumoase nu ne saturam niciodata

sâmbătă, 20 aprilie 2013

semnatura zilei!!!






Share/Save/Bookmark

vineri, 19 aprilie 2013

bernea merita mai mult!!!

Horia Bernea
1938, Bucureşti - 2000, Paris
Landscape in Poiana Mărului
oil on cardboard, 33 x 51.5 cm, signed and dated on the back, in black, Bernea, 6.7.(19)67
Adjudecat: 1.000 euro
Valoare estimativă: € 800 - 1.600

Hill in Poiana Mărului
oil on canvas, 73.5 x 92.5 cm, signed and dated bottom right, in red, HB, 30.8.(19)67
Provenance:
private collection, Switzerland.
Adjudecat: 4.500 euroValoare estimativă: € 3.000 - 5.000
Share/Save/Bookmark

luchian, primavara lui luchian. as vrea sa pot citi in original aceste scrisori

Este aproape o minune: peste 30 de manuscrise şi fotografii păstrate de familia pictorului Ştefan Luchian vor fi scoase la licitaţie de Goldart pe 24 aprilie.

Această licitaţie ar fi trebuit să aibă loc în Piaţa Univesrsităţii, sau în Parcul Ateneului! Vine şi Ion Caramitru care va recita o parte dintre cuvintele de drag scrise de Luchia iubitei sale din Alexandria, Cecelia Vasilescu. Era şi eleva lui dar mai ales spera să o ia de soţie. Este vorba de anii 1898 – 1899. Corespondenţa şi fotografii plus o pictură extraordinară: “Două fete”. O pictură similară, sub titlul “Primăvară (Două muze)” este şi în ultima licitaţie Artmark. Ambele lucrări sunt de privit şi, dincolo de concurenţa de piaţă, poate cândva vor fi expuse alături. Fiecare cu povestea ei, fiecare cu propria legendă şi istorie concretă. Este aproape o minune să le putem avea pe simeze practic în acelaşi timp prin cele două licitaţii. Vor dispărea oare din nou în tăcere împreună cu scrisorile? În lume, alte manuscrise, la fel de importante şi dragi pentru cei care le-au păstrat tocmai sunt licitate cu multe zeci şi chia sute de mii de euro. Iată!


Share/Save/Bookmark

joi, 18 aprilie 2013

tuculescu, rescordul primei seri la artmark/ dar mult sub cota meritata

e drept si curios: lucrarea arata mai bine in reporducere decat in realitate. desi este pastrata in conditii excelente...
Ion Ţuculescu
1910, Craiova - 1962, Bucureşti
Midnight sun
oil on wooden panel, 50 x 30 cm, signed bottom right, in black, TUC
Provenance:
Adina Ţuculescu's collection;
Eutemia Călinescu's collection.
The artwork was part of the retrospective exhibition, Brukenthal Museum, Sibiu, 1965.
Adjudecat: 32.500 euro
Valoare estimativă: € 25.000 - 40.000

suma este departe de alte licitari tuculescu...

Share/Save/Bookmark

Ștefan Luchian – Chipuri și scrisori de dragoste/ goldart

Un important lot de manuscrise ale lui Ștefan Luchian, în licitația Goldart de miercuri, 24 aprilie

Casa de licitații Goldart organizează o sesiune unică miercuri, 24 aprilie, dedicată pictorului Ștefan Luchian. În sala Panoramic a Hotelului Marshal Garden, începând cu ora 18:30, Casa Goldart pune în vânzare un lot excepțional de documente – peste 30 de manuscrise și fotografii – oferite spre vânzare de către familia
pictorului.
Scrisorile reprezintă corespondența lui Ștefan Luchian, dintre anii 1898-1899, adresată Ceciliei I. Vasilescu, prietena și eleva sa din Alexandria, cu care spera să se căsătorească. Pentru a celebra cum se cuvine această seară specială, scrisorile vor fi lecturate de invitatul de onoare al licitației, Ion Caramitru.

Numeroase sunt însă referințele culturale și sociale desprinse din această corespondență. Pictorul îi scrie Ceciliei despre primele manifestări ale bolii sale și modul în care îi este afectată munca, despre pierderea casei din Șoseaua Kiseleff, despre tribulațiile vieții stundențești și a celei prezente. Găsim numeroase referiri
la datele picturii sale: la expoziția deschisă pe 4 aprilie 1899 la Ateneu, împreună cu Vermont și apoi amânarea acesteia „până azi 12 mai”, la intenția de a lucra ceva pentru expoziția universală, la eforturile făcute ca, în ciuda bolii care-l măcina („poate să intru în vreun spital căci sunt prea bolnav, deși nu m-am plâns la nimeni”), să termine pictarea Catedralei din Tulcea („tu știi că avem această lucrare încă din 1897, adică de doi ani și ar fi necinstit să nu o sfârșim odată”).
O scrisoare intitulată „O lecție de pictură”, semnată Lukian, îl dezvăluie pe „simbolistul” Luchian, cel care căuta exprimarea sublimului în pictură: „Un tablou nu înseamnă că este făcut atunci cănd este spilcuit, lustruit, curat sau vernisat, ci atunci când partea sufletească a compoziției este bine găsită, când artistul a simțit (….) a știut să prindă sublimul, credința fără de care nu poate să reziste o operă de artă…”. Și exemplele ar putea continua, inclusiv cu tăioase acuze la adresa politicienilor și a celor privilegiați, prea puțin interesați de artă.

În aceeași licitație, Goldart oferă publicului o lucrare semnată de Ștefan Luchian, emblematică pentru perioada 1897-1899, în care există o posibilă raportare la Cecilia Ionescu-Vasilescu. Unii au identificat în personajul central, redat din față, pe Cecilia, însă, dacă facem comparație cu figura Ceciliei din cele două fotografii ale acesteia din 1935 – puse în vânzare cu această ocazie – sugerăm că mai degrabă personajul din profil poartă trăsăturile iubitei lui Luchian. Lucrarea, ulei/pânză, semnat stânga jos cu roșu-brun Lukian (1897-1899), provine din colecția Bujor Teculescu, Brașov, respectiv dintr-o colecție particulară importantă. Tabloul are pe verso o autentificare olografă făcută de pictorul J. Al. Steriadi, cu următorul text: ”Panou decorativ. Două fete tinere pe un fond roz cu flori, pictură în ulei pe pânză, (semnat) lateral stânga jos, autentic de St. Luchian, J. Al. Steriadi, 18.XII. 949”. Lucrarea a participat la expoziția Luchian - Vermont, din 1899, cu nr. 89.
De asemenea, Goldart vă prezintă și câteva fotografii rare provenind din familia lui Samuel Mützner, reprezentându-i pe artist și soția sa, Rodica Maniu în diverse ipostaze, precum și numeroase manuscrise semnate de nume de referință ale culturii române.
Licitația cuprinde, în afara manuscriselor, a documentelor, și o selecție reprezentativă de grafică din creația pictorilor moderni și contemporani: Pallady, Tonitza, Artachino, Bălțatu, Ștefan Dimitrescu, Gheorghe Petrașcu, Octav Băncilă și mulți alții. Lucrările pot fi văzute pe www.goldart.ro sau la Hotel Marshal Garden, sala Panoramic, Calea Dorobanților 50 B, București, după următorul program:
Marți, 23 aprilie, între orele 11:00 – 21:00
sau, în ziua licitației – miercuri, 24 aprilie – între orele 11:00 – 17:00.
Share/Save/Bookmark

marți, 16 aprilie 2013

unelte de sculptor/ atelier

atelier mircea roman/ 26 ian 2013/ foto remusandreion
Share/Save/Bookmark

duminică, 14 aprilie 2013

In viteza pe la artmark/ avanpremiera licitații

De toate, de la uubirile lui Luchian la regele Carol, de la Courbet la săbii de samurai...






Share/Save/Bookmark