de lucruri frumoase nu ne saturam niciodata

vineri, 25 aprilie 2014

Între mai multe muze!

Lumea artei ne oferă în aceată primăvară un spectacol complet care, dacă ar avea parte de audieţa cuvenită ar putea înlocui cu succes acribia politică. Dar... Există un duel tot mai războinic între piaţa licitaţiilor şi galerişti, cu o subţiere a „depozitului de vechituri” şi o imagine din ce în ce mai atractivă ar artiştilor în viaţă. Polemica directă este dialogul ne mediat dintre Dan Popescu (H’art) şi Diana Dochia (Anaid Art) pe marginea Artsafari, mega târgul de artă ţesut de ani buni de Artmark. Goldart intră îndreict în loc şi a vândut
deja Miro şi Klimt în faţa promisiunilor că la Artsafari se vor vedea Picasso, Renoir şi Rembrandt...

În paralel, licitaţiile de primăvară după ce au consemnat un deloc discret salt de patromoniu de la un car cu boi al lui Grigorescu la o blană din garderoba Elenei Ceuşescu, (cumpărate deopotrivă, dar de colecţioanri diferiţi) s-au extins nu doar declrativ spre simeza artiştilor contemporani cu accent pe cei tineri unde a devenit
personaj şi Gigi Becali. Valori!?!

Provocările sunt şi de pareta cealaltă, dispre galerii: Aurel Vlad a deschis la Simeza (ne) liniştea, expoziţia din sculptură în tablă de zic, modelată, cositorită şi prinsă în nituri, expoziţia cu care a aniversat 60 de ani. Piaţa de această dată a ales de la artist direct şi nu de la o licitaţie în care a avut petru piese chiar în perioada în care expunea la Simeza. O altă provocare este a lui Marian Zidaru.


A deschis cuferele cu desene vechi de 30 de ani la provocarea neaşteptată a lui Dan Popescu. Şi aşa, suluri întregi de hârtie de Letea au fost expuse la H’art, la Combinatul Fondului Plastic – Tipografia şi într-un catalog publicat la Vellant. Vorbim însă aici despre doi artişti din generaţia de mijloc, ca să zic aşa. De la mai tineri avem o provocare citadină: Comănescu, în ton cu primarii, a început reabilitarea termică a soclului lui Lenin de la Casa Scânteii.

Licitaţia de contemporană Artmark aduce în paralel trei noi recorduri de autor şi astfel se vorbeşte în paralel despre Horia Damian şi Corneliu Brudaşcu, doi artişti cu implicări sentimentale, sociale, politice chiar, complet diferite. Plus Diet Sayler. Recordul Damian rezonează cu expozţia recentă a artistului, cel al lui Brudaşcu se alătură imaginii excelente pe care un „vechi” o are prin elevii săi, şcoala de la Cluj, Ghenie & co.
Iacob Lazăr şi Velicu au vândut la Goldart, Bălaşa şi Baba la Artmark, Câlţia şi Iorgulescu Yor. Snut lucruri frumoase care rămân prin casele celor care le-au cumpărat.
Share/Save/Bookmark

luni, 21 aprilie 2014

balcic - arhitectura si pictura/ cine a fost la inceput?














Share/Save/Bookmark

duminică, 20 aprilie 2014

hristos a inviat!

nicolae grigorescu, pictura de la Manastirea Zamfira.
Share/Save/Bookmark