de lucruri frumoase nu ne saturam niciodata

sâmbătă, 2 februarie 2013

atelier AV

31 ianuarie 2013


Share/Save/Bookmark

vineri, 1 februarie 2013

zinc!


ateleir AUREL VLAD, 31 ianuarie 2013, foto remusandreion
Share/Save/Bookmark

miercuri, 30 ianuarie 2013

interesant


Corneliu Petrescu
1924, Slănic, Prahova - 2009
Vas cu flori
ulei şi foiţă de aur pe pânză lipită pe carton, 41 x 33 cm, semnat şi datat dreapta jos, cu brun, CP, (19)77
Adjudecat: 1.300 euro
Valoare estimativă: € 500 - 700
Share/Save/Bookmark

inlfoveanu x 3!





Share/Save/Bookmark

trei caltia, adjudecate bine





Share/Save/Bookmark

andreescu, tot 130.000

ciudata totusi revinderea lui andreescu fix la suma de adjudecare din licitatia trecuta. tot la artmark.


Share/Save/Bookmark

duminică, 27 ianuarie 2013

Teleportări în lumea artei. Istorii care nu se pierd niciodată

Sorin Ilfoveanu a ajuns liderul unei licitaţii de pictură, prima din acest an. Pe 8 ianuarie, când prea puţine vacanţe se încheiaseră de fapt, Alis a avut prima strigare din 2103, iar cea mai valoroasă adjudecare printre picturi a fost la 7.500 de lei pentru "Portret II", o pânză din 2007 a lui Ilfoveanu. Au fost evident şi oferte mai scumpe, dar nu s-au cumpărat. Peste acest preţ s-a ridicat doar o sculptură, Miliţa Petraşcu - "Nud", ipsos patinat, probabil originalul pentru un bronz care se află în colecţia Zambaccian.

În faţa succesului de etapă (recordul personal este de 32.250 lei), Ilfoveanu va fi probabil "atacat" la următoarele licitaţii. Interesante de altfel ofertele, pentru că ne plasează şi într-o scurtă istorie sentimentală, biografie artistică, microretrospectivă a imaginarului personal. Avem de văzut măcar (dacă nu şi de cumpărat) trei lucrări din perioade diferite: 1986, 1993 şi 2005, respectiv "Ţăran", "Patul lui Procust" şi "Saturnalii". Tehnica: de la tempera pe hârtie, apoi pe pânză şi spre final mai modernul acrilic pe pânză. Ultimele trei lucrări sunt licitate de Artmark. Mai există şi "Ţarină", un peisaj din 1981 la Goldart. Simplele priviri şi datări ale lucrărilor ar trebui să invite colecţionarii la un mic studiu despre artist. Nicio altă casă de licitaţii în afară de Artmark nu oferă această opţiune imediat, prin catalog. Deşi, aşa ar fi firesc. Ei bine, pentru licitaţia de artă contemporană şi Artmark fuge de biografii şi lasă la vedere doar câte o cronologie sumară în cazul fiecărui artist. Aşadar, avem doar picturile Ilfoveanu extrase din trei decade diferite.

Aceeaşi situaţie şi în cazul lui Ştefan Câlţia. Se licitează trei lucrări, picturi toate, din colecţii elveţiene, deci nu din atelier. Două sunt datate 87 şi 92, "Călător în lumea sa" şi "Regina şi fluturele" şi sunt compoziţii de personaj. O a treia pânză, nedatată, este "Natură statică cu flori şi ceaşcă cu afine" (cam multe "c"-uri...). Tot doar cronologia le însoţeşte.

Paul Neagu, Dan Perjovschi, Horia Damian, Bernea, Ion Grigorescu sunt şi ei prezenţi cu lucrări din anii 60-80, perioadă în care au exersat stiluri şi mesaje care au fost esenţializate sau chiar abandonate ulterior. Două lucrări ale lui Dan Bota merită toată atenţia: "Secretul (Liana) şi "Natură statică cu peşte şi pipă", uleiuri din 72 - 73. E de pus alături un Doru Bucur: "Femeia cu trei ochi", ulei din 1965.

Povestea ţesută de organizatorii licitaţiei se complică la un moment dat: între un Ciucurencu - "Pervaz cu hortensii" (1969) şi o miniserie Musceleanu apare un "Car cu boi", pictura lui Grigorescu printată pe lateralul unui tir şi repictată de Adrian Preda pe post de "Tir cu boi". Preda este actual, cu expoziţii din 2005 încoace, activ, ingenios, înrolat în "noul figurativ" şi multe altele. Alături îi este prezentat Dragoş Burlacu (artist născut în 1978) cu "The secret" şi "On the rainbow". Saltul în timp impune apoi revenirea la un artist preferat al licitaţiilor, Ion Musceleanu.

Ţuculescu este artistul perfect pentru astfel de teleportări artistice... continuare
Share/Save/Bookmark