de lucruri frumoase nu ne saturam niciodata

joi, 25 februarie 2010

colectia rosenthal - arta din oceania

unicate din colectia Rosenthal. cioplituri in lemnn din oceania. se vand cu sume intre 2000 si 80.000 de euro pe 24 martie la Paris.
Share/Save/Bookmark

marți, 23 februarie 2010

trei desene mesterite! de octav bancila...

Alis a scos primul dintre desene. dar nu l-a cumparat nimeni cu 1400 de lei, cat a fost pretul de pornire. BATRANA, penita si creion, 33x22.5cm, cu insemnarea greu lizibila a artistului in partea din stanga jos a lucrarii. dupa licitatie, la oferta, s-a vandut cu 1200 lei.


duminca trecuta monavissa a vandut o lucrare in aceeasi maniera. tot a lui bancila. ŢIGANCĂ CU PIPĂ - Serigrafie, semnat şi datat dreapta jos cu negru. 17,5 x 14,5 cm. o piesa despre care nu stim in cate exemplare exista. dar, mai intai a fost desenul dupa care s-a printat serigrafia. el ar fi partea cea mai valoroasa!!! la conucrenta cu desenul care s-a vandut la Alis. si serigrafia s-a cumparat, cu 600 de lei.

urmeaza o alta varianta a tigancii, duminica la Goldart.

ŢIGANCÃ CU PIPĂ - litografie colorată de aceasta data, semnat, datat 1918 dreapta jos în imagine, 19,5 x 14,5 cm
Pret estimativ: 600-800 lei. merita!!!

batrana si tiganca desenate de bancila ne amintesc arta desenului asa cum a fost din renastere incoace. realist, cu finete, linii scurte. dar totul da o incredibila vivacitate personajelor. bancila era un maestru al acestei tehnici, e clar.
Share/Save/Bookmark

duminică, 21 februarie 2010

Hans Mattis - Teutsch se vinde la Artmark

poate cea mia pretioasa lucrare din licitatia artmark de martisor: Hans Mattis - Teutsch - flori sufletesti. pictura in ulei si tempera pe carton subtire. este din colectia lui George Ivascu, deci foarte putin probabil sa fie o lucrare inselatoare.
din acelasi ciclu s-a mai vandut un ulei cu mai bine de zece ani in urma, in martie 1996 la pogany unde licitatiile erau organizate de pavel susara.

altfel, hans mattis teutsch este un nume mare, o stie toata lumea, dar cu o instorie incerta in romania unde s-a nascut de altfel.  ungurii l-au preluat mult mai bine, este un fel de pictor national cu expozitii grandioase deschise in Ungaria si in mari muzee din occident. istoria de piata a artistului este ciudata la noi. are trei picturi vandute, un bronz si alte sase lucrari de grafica si afis...
o colectie interesanta, din perioada proletcultista a fost expusa si mediatizata de pavel susara la galeria Luchian si la casa pogany.

a fost probabil cel mai profesionist demers pentru exploatarea lui HMT in romania, dar care din pacate nu a avut urmari. niciun muzeu sau galerie nu a incercat sa construiasca o imagine publica pentru acest pictor reprezentativ al avangardei mai putin radicale...

FLORI SUFL:ETSTI este o lucrare abstracta in stilul cel mai indelung exersat de HMT. Mai interesante sunt peisajele pe care le-a lucrat in aceeasi viziune coloristica si de forme. doua (si nu trei cum precizeaza unele surse) astfel de peisaje s-au vandut si la licitatiile din romania, in 2005 si 2006 (la alis), toate fiind acuarele.


am vazut insa un peisaj lucrat in ulei, exceptionala lucrare, care a fost cumparata fara discutii de colectionari din Ungaria. la licitatiile din romania s-au mai vandut cataloage si afise ale expozitiilor mari HMT.

lucrarea de la artmark are o istorie culturala directa prin apartenenta sa. criticul george ivascu a cumparat-o cel mai probabil in anii '60-'70 cand a inceput sa colectioneze pictura romanesca. HMT a murit in 1960.

HANS MATTIS TEUTSCH (1884-1960), "Peisaj", semnat dreapta jos cu negru, acuarela, 24.5x34cm, provine din colectia Iuliu Buzdugan. Preţ de pornire: 4000 lei. Preţ de vânzăre: 14000 lei, la alis pe 26 martie 2006.

Share/Save/Bookmark

bernea x 3!!!

horia bernea are trei tablouri scoase la licitatie in acest final de luna. preturile nu sunt mari insa este suparatoare diferenta de pret cu care sunt propuse, doua la Artmark in licitatia "martisoarelor", una la Monavissa.
Primăvară - ulei pe hârtie de desen caşerată pe pânză, 22,6 x 29,9 cm, semnat si datat dreapta jos, în creion, Bernea, II + (19)87. Valoare estimativă: € 2.000 - 3.000
Iconostas (Tâmplă de biserică) - ulei pe pânză, 30,5 x 24 cm, semnat stânga jos, cu creion în pastă, Bernea; datat dreapta jos, cu creion, I-88. Valoare estimativă: € 3.000 - 4.000

PRAPOR PATRU - Compoziţie simbolică din ciclu PRAPORI. Ulei pe pânză, semnat în monogramă, datat şi reticulat în centru jos cu roşu. Lucrare însoţită de fişă şi certificat de autentificare. (TAP) 35 x 35 cm; 37 x 36,5 cm (ramă). Pret estimativ: 3600 LEI, adica sub 1000 de euro.
cum spuneam, diferenta de pret este ciudata. ambele case de licitatii au mai vandut picturi ale lui bernea. sa vedem ce si la cat se va vinde. toate trei tablourile sunt interesante, frumoase, cu spirit.
Share/Save/Bookmark