de lucruri frumoase nu ne saturam niciodata

duminică, 21 februarie 2010

Hans Mattis - Teutsch se vinde la Artmark

poate cea mia pretioasa lucrare din licitatia artmark de martisor: Hans Mattis - Teutsch - flori sufletesti. pictura in ulei si tempera pe carton subtire. este din colectia lui George Ivascu, deci foarte putin probabil sa fie o lucrare inselatoare.
din acelasi ciclu s-a mai vandut un ulei cu mai bine de zece ani in urma, in martie 1996 la pogany unde licitatiile erau organizate de pavel susara.

altfel, hans mattis teutsch este un nume mare, o stie toata lumea, dar cu o instorie incerta in romania unde s-a nascut de altfel.  ungurii l-au preluat mult mai bine, este un fel de pictor national cu expozitii grandioase deschise in Ungaria si in mari muzee din occident. istoria de piata a artistului este ciudata la noi. are trei picturi vandute, un bronz si alte sase lucrari de grafica si afis...
o colectie interesanta, din perioada proletcultista a fost expusa si mediatizata de pavel susara la galeria Luchian si la casa pogany.

a fost probabil cel mai profesionist demers pentru exploatarea lui HMT in romania, dar care din pacate nu a avut urmari. niciun muzeu sau galerie nu a incercat sa construiasca o imagine publica pentru acest pictor reprezentativ al avangardei mai putin radicale...

FLORI SUFL:ETSTI este o lucrare abstracta in stilul cel mai indelung exersat de HMT. Mai interesante sunt peisajele pe care le-a lucrat in aceeasi viziune coloristica si de forme. doua (si nu trei cum precizeaza unele surse) astfel de peisaje s-au vandut si la licitatiile din romania, in 2005 si 2006 (la alis), toate fiind acuarele.


am vazut insa un peisaj lucrat in ulei, exceptionala lucrare, care a fost cumparata fara discutii de colectionari din Ungaria. la licitatiile din romania s-au mai vandut cataloage si afise ale expozitiilor mari HMT.

lucrarea de la artmark are o istorie culturala directa prin apartenenta sa. criticul george ivascu a cumparat-o cel mai probabil in anii '60-'70 cand a inceput sa colectioneze pictura romanesca. HMT a murit in 1960.

HANS MATTIS TEUTSCH (1884-1960), "Peisaj", semnat dreapta jos cu negru, acuarela, 24.5x34cm, provine din colectia Iuliu Buzdugan. Preţ de pornire: 4000 lei. Preţ de vânzăre: 14000 lei, la alis pe 26 martie 2006.

Share/Save/Bookmark

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu