de lucruri frumoase nu ne saturam niciodata

miercuri, 20 iunie 2012

petrascu, atelierul si chitara


doua case de licitatii au vandut recent doua creatii siameze ale lui Gheorghe Petrascu. fiecare si-a promovat produsul din timp si cu amanunte care scot in evidenta calitati, istorioare ori elemente de pret legate de fiecare dintre cele doua picturi.

prima lucrare s-a licitat pe 7 iunie, a doua, pe 12 iunie. ele nu au concurat direct decat cel mult in mintea si inima vreunui colectionar pasionat de petrascu.

acelasi scaun, un personaj feminin asezat, acelasi atelier drag pictorului... o tingire intr-un colt si turbane pe capul doamnelor... semnaturile, conteaza si ele.
tuse de pensula si cutit, taiate cu negru sau alb, compozitii si stil din anii 30...
intr-o pictura, personajul este incadrat mai strans... este o doamna care canta la chitara... are actiune. in al doilea, personajul poarta turban rosu si sta cu spatele... este o imagine melancolica, de stare... o poza! poate admira tablourile de pe perete. poate doar pozeaza... la nivelul estimarilor, limita superioara a fost 50.000 in ambele cazuri. pornirea, 47.000 pt chitarista, 35.000 pentru poza de atelier. la licitare, situatia s-a rasturnat. piesa mai promovata a castigat mai multi licitatori.

Interior de atelier (Rochia albastră)
ulei pe pânză, 40,5 x 33 cm, semnat şi datat stânga sus, cu albastru, G. Petraşcu, (1)937
Proveniență: importantă colecţie privată, Franţa. Opera a participat la Expoziția “Asociația Arta”, Sala Dalles, decembrie 1937, București sub titlul “Interior” și este reprodusă ca atare în “Adevărul literar și artistic”, anul XVIII, seria 3, decembrie 1937. Opera a participat la Expoziția Personală Gheorghe Petrașcu, 3-31 martie 1940, Fundația Dalles, București

plus ceva comentarii critice:
Opera de față, datată 1937, ne prezintă o temă abordată în special în anii ’30, când Petrașcu a pictat fie interiorul reședinței de vară de la Târgoviște, fie interiorul din domiciulul din București, din str. Zambaccian. Ineditul acestui ulei este conferit de statutul ei față de variantele cunoscute (“Model în repaus”, col. C-tin Basiliade și “Interior”, col. Dr. Emanoil Anca) pictate în același an, însă în care modelul este nud. Tocmai această notă ne conduce către identificarea operei în bibliografia Petrașcu, fiind menționată în catalogul expoziției din 1940 de la Sala Dalles, sub titlul de “Rochia albastră” - elementul central în jurul căruia artistul a gândit paleta de culori. Nuanța la care se raportează întregul interior, albastrul subiectului central al operei – rochia, modelează ambianța cromatică generală către acea inefabilă senzație de liniște (împietrire chiar), tipică interioarelor lui Petrașcu, în special în ultimii ani ai carierei. (I.P.)

Adjudecat: 36.000 euro
Valoare estimativă: € 35.000 - 50.000

iar pe 7 iunie
FEMEIE CU CHITARĂ
ulei/pânză reantoalată, semnat şi datat (1)932 dreapta jos; lucrarea a fost curăţată şi restaurată. Provine din colecţia compozitorului Ghe. Dumitrescu şi este reprodusă în cataloagele: "Ghe Petraşcu" de E. Crăciun - cat. 21 , E.S.P.L.A., 1955, "Gheorghe Petraşcu" de V. Florea, Editura Meridiane, 1972, şi "Gheorghe Petraşcu" de A. V. Diaconu, Editura Fundaţiile Regale pentru artă, 1946. În 1946, opera se afla în colecţia avocatului H. Aznavorian, conform menţiunii din albumul "Gh. Petraşcu", autor A. V. Diaconu (T.A.P.) 53 x 42,5 cm
Pret estimativ: 47000-50000 EUR
adjudecare 30.000 euro
Gheorghe Petraşcu 1872, Tecuci - 1949, București

prima lucrare are o lumina speciala... e de privind mai indelung...
Share/Save/Bookmark

ora 18.00 marin gherasim la galeria dialog, primaria sect 2

Lansarea cărţii Geometria magmei – jurnal de pictor – Marin Gherasim



20 iunie, orele 18,00, la Galeria Dialog, a Primăriei Sectorului 2
Primele rânduri încep cu anul 1967, când artistul avea 30 de ani, iar ultimele se sfârşesc în 2010 cu cuvintele: ”să fii o fântână în deşert”, adică să te oferi celor mai oropsite creaturi, din toată fiinţa ta.




Share/Save/Bookmark

GOLDART - LICITATIA 90. la aniversare!


90 de licitații și 3500 de lucrări de pictură vândute de Casa de Licitații Goldart în patru ani

Creată in 2008, ca o continuare a activității Galeriei de artă cu același nume, Casa de Licitații Goldart și-a urmat cu consecvență crezul, anume acela de a oferi colecționarilor și iubitorilor de artă lucrări de valoare ale artiștilor români clasici și contemporani, atent expertizate și evaluate și de a contribui la creșterea cotației artiștilor romani într-un mod onest și transparent. Cu o medie de 20 licitații anual, Casa de Licitații Goldart a vândut, până în prezent, peste 3500 de lucrări de pictură, din colecții particulare, reușind, prin vânzările sale, preluate de cele mai importante portaluri internaționale de artă, să promoveze arta plastică romanească în toate colțurile lumii. Cu ocazia licitației cu nr. 90, Casa Goldart propune iubitorilor de artă numeroase piese de grafică, pictură, sculptură, semnate de nume mari ale plasticii românești, cărți rare și obiecte vechi. Se cuvine a menționa, în primul rand, lucrarea « Crizanteme » de Ștefan Luchian, ulei/pânză, care a figurat în expoziția « Ștefan Luchian » de la Muzeul de Artă al R.P.R din 1957.
"Crizantemele", estimate la 120000-140000 euro, transmit, pe linia celor mai reușite naturi statice din creația artistului, sentimentul de grație al unui iremediabil îndrăgostit de natură. « Arome » vechi, trimiteri la o lume inchipuită de altădată, ne vor întampina în lucrările artiștilor noștri clasicizați precum Kimon Loghi, Nicolae Vermont, Octav Bancilă, Horia Bernea, Ludovic Bassarab, Marius Bunescu, Iosif Iser, Nicolae Dărăscu sau chiar și în lucrările artiștilor contemporani : în peisajele semnate de Liviu Suhar, Emil Ciocoiu, Cornelia Ionescu Dragușin, Florin Ciubotaru; în naturile statice ale lui Iacob Lazar, Benone Șuvăilă; în personajele unor Nicolae Blei, Sorin Ilfoveanu și Ion Iancuț. Doua sculpturi, « Bust de femeie » de Dumitru Măţăuanu si «Șoimar » de Emile Pinédo, precum și trei icoane (Sfanta Parascheva-Atelier bulgăresc, Sfinții împărați Constantin și Elena și Sfantul Nicolae – ateliere românești) întregesc variata gamă de obiecte de artă propuse publicului cumpărător în această licitație.

Gheorghe Petraşcu ( 1872-1949 ) - FETIŢĂ LA MALUL MĂRII, ulei/pânză, semnat dreapta jos; lucrarea provine din colecţia familiei (T.A.P.), 42,8 x 54,7 cm
Estimare: 9000-10000 EUR

 
Octav Băncilă ( 1872-1944 )
TRANDAFIRI, ulei/pânză, semnat dreapta sus (T.A.P.), 72 x 52 cmEstimare: 5000-6000 EUR




Horia Bernea ( 1938-2000 )

GRĂDINĂ
ulei/pânză, semnat, datat 1.(19)89 dreapta sus (T.A.P.) 81 x 116 cm
Estimare: 22000-23000 EUR

Lucrările sunt expuse la sediul Goldart din Cal. Dorobanti 127 până miercuri 27 iunie, ora 19,00, iar licitația va avea loc la Hotelul Marshal Garden din Cal. Dorobanti 50 B, joi 28 iunie, ora 19.00.

Share/Save/Bookmark

luni, 18 iunie 2012

ciobanasul emigreaza spre est, lui grigorescu ii placea vestul...


Share/Save/Bookmark