de lucruri frumoase nu ne saturam niciodata

miercuri, 20 iunie 2012

petrascu, atelierul si chitara


doua case de licitatii au vandut recent doua creatii siameze ale lui Gheorghe Petrascu. fiecare si-a promovat produsul din timp si cu amanunte care scot in evidenta calitati, istorioare ori elemente de pret legate de fiecare dintre cele doua picturi.

prima lucrare s-a licitat pe 7 iunie, a doua, pe 12 iunie. ele nu au concurat direct decat cel mult in mintea si inima vreunui colectionar pasionat de petrascu.

acelasi scaun, un personaj feminin asezat, acelasi atelier drag pictorului... o tingire intr-un colt si turbane pe capul doamnelor... semnaturile, conteaza si ele.
tuse de pensula si cutit, taiate cu negru sau alb, compozitii si stil din anii 30...
intr-o pictura, personajul este incadrat mai strans... este o doamna care canta la chitara... are actiune. in al doilea, personajul poarta turban rosu si sta cu spatele... este o imagine melancolica, de stare... o poza! poate admira tablourile de pe perete. poate doar pozeaza... la nivelul estimarilor, limita superioara a fost 50.000 in ambele cazuri. pornirea, 47.000 pt chitarista, 35.000 pentru poza de atelier. la licitare, situatia s-a rasturnat. piesa mai promovata a castigat mai multi licitatori.

Interior de atelier (Rochia albastră)
ulei pe pânză, 40,5 x 33 cm, semnat şi datat stânga sus, cu albastru, G. Petraşcu, (1)937
Proveniență: importantă colecţie privată, Franţa. Opera a participat la Expoziția “Asociația Arta”, Sala Dalles, decembrie 1937, București sub titlul “Interior” și este reprodusă ca atare în “Adevărul literar și artistic”, anul XVIII, seria 3, decembrie 1937. Opera a participat la Expoziția Personală Gheorghe Petrașcu, 3-31 martie 1940, Fundația Dalles, București

plus ceva comentarii critice:
Opera de față, datată 1937, ne prezintă o temă abordată în special în anii ’30, când Petrașcu a pictat fie interiorul reședinței de vară de la Târgoviște, fie interiorul din domiciulul din București, din str. Zambaccian. Ineditul acestui ulei este conferit de statutul ei față de variantele cunoscute (“Model în repaus”, col. C-tin Basiliade și “Interior”, col. Dr. Emanoil Anca) pictate în același an, însă în care modelul este nud. Tocmai această notă ne conduce către identificarea operei în bibliografia Petrașcu, fiind menționată în catalogul expoziției din 1940 de la Sala Dalles, sub titlul de “Rochia albastră” - elementul central în jurul căruia artistul a gândit paleta de culori. Nuanța la care se raportează întregul interior, albastrul subiectului central al operei – rochia, modelează ambianța cromatică generală către acea inefabilă senzație de liniște (împietrire chiar), tipică interioarelor lui Petrașcu, în special în ultimii ani ai carierei. (I.P.)

Adjudecat: 36.000 euro
Valoare estimativă: € 35.000 - 50.000

iar pe 7 iunie
FEMEIE CU CHITARĂ
ulei/pânză reantoalată, semnat şi datat (1)932 dreapta jos; lucrarea a fost curăţată şi restaurată. Provine din colecţia compozitorului Ghe. Dumitrescu şi este reprodusă în cataloagele: "Ghe Petraşcu" de E. Crăciun - cat. 21 , E.S.P.L.A., 1955, "Gheorghe Petraşcu" de V. Florea, Editura Meridiane, 1972, şi "Gheorghe Petraşcu" de A. V. Diaconu, Editura Fundaţiile Regale pentru artă, 1946. În 1946, opera se afla în colecţia avocatului H. Aznavorian, conform menţiunii din albumul "Gh. Petraşcu", autor A. V. Diaconu (T.A.P.) 53 x 42,5 cm
Pret estimativ: 47000-50000 EUR
adjudecare 30.000 euro
Gheorghe Petraşcu 1872, Tecuci - 1949, București

prima lucrare are o lumina speciala... e de privind mai indelung...
Share/Save/Bookmark

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu