Pe piaţa de artă din România, pictorul Ştefan Luchian este rar întâlnit în cadrul licitaţiilor. Cel mai valoros tablou semnat de artist s-a vândut în cadrul Licitaţiei de Primăvară 2011 Artmark cu suma de 155.000 de euro: „Flori de primăvară”, operă ce avea să-l propulseze pe Luchian în topul celor mai valoroşi patru artişti români ai tuturor timpurilor.
Tabloul „Primăvara (Două muze)” a fost deținut vreme de 5 generații în colecția familiei Vlădescu-Tocineanu și a aparținut inițial lui Alexandru Vlădescu, medic, avocat şi doctor în drept la Paris.
Opera „Primăvara” este influenţată de viața personală a lui Ştefan Luchian: tabloul datează din anii 1898-1899, perioadă în care Luchian se afla la Alexandria, unde, alături de pictorii Constantin Pascaly și Constantin Artachino, lucra la zugrăvirea bisericii-catedrală, la comanda dată de primarul Ștefan Vasilescu. Este bine cunoscută idila pe care Luchian o are cu fiica acestuia, Cecilia, idilă încheiată abrupt după doar o vară, în iunie 1899. Unii critici ai operei lui Luchian indică faptul că personajul pictat frontal este chiar iubita pictorului, iar chipul din profil, mama acesteia.
Expoziţia lunii aprilie a licitaţilori Artmark, deschisă în perioada 9-16 aprilie la Palatul Cesianu-Racoviţă, propune iubitorilor de artă peste 500 de obiecte de artă, printre care opere semnate de pictori europeni de valoare: Courbet, Durer, Piranesi sau Tiepolo.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu