de lucruri frumoase nu ne saturam niciodata

vineri, 11 mai 2012

artmark: licitatia vechi maestri

Prima zi de evenimente începe cu cele mai aşteptate loturi ale acestei sesiuni de vânzare, operele incluse în Licitaţia „Vechi Maeştri ai Picturii Româneşti (sec. XVIII – XIX)”. Cea de-a doua ediţie dedicată celor mai reprezentative creaţii ale pictorilor de la începutul istoriei artei româneşti aduce 37 de loturi remarcabile, provenind din colecţii private importante.
„Nimfă în iarbă” de Nicolae Grigorescu (ulei pe lemn, 14 x 23,5 cm, est. 30.000 – 60.000 €) este una dintre piesele centrale ale licitaţiei. Opera reprezintă un nud în peisaj şi aminteşte de temele Şcolii de la Barbizon.
Tot maestrul Grigorescu semnează un alt lot important al licitaţiei, peisajul „Margine de Câmpulung” (ulei pe lemn, 17 x 24,5 cm, est. 30.000 – 60.000 €), o imagine specifică satului românesc din a doua jumătate a secolului al XIX-lea, notată de Grigorescu într-una dintre ieşirile sale în plein air.
Primul profesor al lui Nicolae Grigorescu, Anton Chladek, este autorul picturii în ulei “Portretul unui dregător fanariot” (est. 6.500 - 8.500 €). El a îndrumat primii maeştrii în arta picturii pe teritoriul Principatelor Române. În această operă regăsim una dintre portretizările tipice, de comandă, pe care Chladek le-a primit în prima jumătate a secolului al XIX-lea.
O altă operă deosebit de impresionantă este cea realizată de Niccolo Livaditti, “Portretul de familie al unui boier muntean, din perioada paşoptistă” (ulei pe pânză, 107,5 × 92 cm). Pictor călător, revoluţionar în mișcarea carbonarilor din 1831, Livaditti ajunge în Țările Române către mijlocul anilor 1830, probabil ca refugiat politic. Pictorul italian a introdus în arta românească portretul de grup. Valoarea estimativă a picturii este de 5.000 - 7.000 €.
Share/Save/Bookmark

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu