de lucruri frumoase nu ne saturam niciodata

sâmbătă, 2 ianuarie 2010

Cele mai scumpe 10 picturi vandute in Romania dupa 1990

publicat ni ZF si ZD 02.09.2009

In lumea artelor frumoase, topurile, in marea lor majoritate, depind de cifre. Clasamentele se fac in functie de cote, de numar de lucrari vandute, de palmaresul expunerii... Romanii au prins gustul de a cumpara tablouri, sculpturi si desene dupa valoarea de piata simultan cu apetitul pentru libera circulatie a operelor de arta. S-au destramat colectii celebre si s-au format altele. Arta se muta din casele vechilor familii burgheze spre vilele cu miros de tencuiala proaspata.

Preturile au sarit de la mii la zeci de mii si apoi la sute de mii de euro. Din 1990 casele de licitatii au animat piata de arta, si-au comunicat tranzactiile si sunt singurele care ofera clasamente. La cifre, pentru cele mai scumpe10 picturi s-a cheltuit mai putin de un milion de euro. Iata care au fost cele mai dorite opere de arta in Romania, dupa 1990:

1. „Aise" - Camil Ressu, ulei pe panza, adjudecat cu 160.000 euro, Artmark - iunie 2009

2. „Port" - Marcel Iancu, ulei pe panza, adjudecat cu 130.000 euro, Artmark - iunie 2009

3. „Fata in roz" - Nicolae Tonitza, ulei pe carton, adjudecat cu 120.000 euro, Artmark - decembrie 2008

4. „Minora"- Nicolae Tonitza, ulei pe carton, adjudecat cu 104.360 euro, Goldart - noiembrie 2008

5. „Studiu pentru un portret" - Nicolae Tonitza, ulei pe carton, adjudecat cu 97.000 euro, Monavissa - noiembrie 2007

6. „Păunii privirilor" - Ion Tuculescu, ulei pe carton, adjudecat cu 80.000 euro, Artmark - decembrie 2008

7. „Nud cu esarfa galbena" - Theodor Pallady, ulei pe carton, adjudecat cu 75.757 euro, Alis - martie 2007

8. „Nud vazut din spate" - Nicolae Tonitza, ulei pe carton, adjudecat cu 70.422 euro, Alis - aprilie 2008

9. „Toledo - Podul Alcantara" - Gheorghe Petrascu, ulei pe panza, adjudecat cu 60.307 euro, Alis – septembrie 2008

10. „Fata culcata in iarba" - Nicolae Grigorescu, ulei pe panza, adjudecat cu 59.900 euro, Alis - noiembrie 2003

Istoria unui record

Iosif Dona a cumparat in 1928 "Aise" - Nud" al lui Ressu cu o suma care a speriat concurenta si a bulversat breasla pictorilor. Peste doi ani, face o noua achizitie spectaculoasa, "Dulgherul" sau "Taietorul de lemne" al lui Camille Pissaro. Cele doua capodopere au stat alaturi in casa doctorului Iosif Dona pana in 1979, acum fix 30 de ani, cand Maria Cristina Elena Dona, fiica lui, doneaza statului 242 de piese din mostenirea familiei, printre care si cele doua tablouri.
Nudul lui Ressu a deschis o alta epoca pentru piata de arta romaneasca. S-a intrat clar, programat, in zona capodoperelor de talie internationala.
Trebuie remarcat ca lucrarea are mai multe superlative. In primul rand este vorba despre compozitia fascinanta, despre linia desenului cu totul extraordinara, de tehnica impecabila, de accentele de penel care dau un farmec aparte picturii... Desi nu avem insemnari despre acest tablou, exista o fotografie de epoca in care se vede cu cata prestanta se impunea in locul de pe perete pe care i l-a ales doctorul colectionar. Este inconjurat de tablouri mai mici, de desene, iar odalisca, din intorsatura capului, parca le priveste cu un aer de curtezana...

Este una dintre cele mai mari compozitii nud din pictura moderna de la noi. A reprezentat foarte probabil incununarea pasiunii pentru nuduri a medicului colectionar. Este probabil ca lucrarea a fost tentanta si pentru alti cumparatori ai vremii, din moment ce desenul care a stat la baza compozitiei se afla in colectia Zambaccian. Pictura si-a adjudecat-o Iosif Dona si a ramas cea mai scumpa achizitie a colectiei. Acum, si-a gasit un alt stapan si a devenit cea mai scumpa achizitie de pictura romaneasca a momentului.
Share/Save/Bookmark

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu