de lucruri frumoase nu ne saturam niciodata

sâmbătă, 2 ianuarie 2010

GRIGORESCU DUPA GRIGORESCU

text publicat in zd> 14.11.2008

La cinci ani dupa ce o pictura a sa trecea pragul de 60.000 de euro si perturba total limitele de preturi de pe piata de arta, Nicolae Grigorescu are parte de un nou record. Record de piata, dar nu legat de bani, ci de o pozitie privilegiata intr-o licitatie. Din prea mult zel sau doar din pura intamplare, un tablou al celui mai respectat dintre pictorii romani a aparut pe prima pozitie intr-un catalog de licitatie. Pozitia fruntasa a fost de scurta durata si doar pe pagina de internet a unei case de licitatii.

Peste noapte, tabloul lui Grigorescu a trecut pe un post mai strategic, spre finalul licitatiei, cand lumea este incalzita, cand se asteapta marile oferte, cand se ridica sumele cu mii de euro, nu doar cu zeci sau sute. Locul lui Grigorescu a fost pana in marite 2007 in fruntea oricaror topuri, de unde parea de neanlocuit. A fost un tablou de Pallady care a stricat ierarhia. Apoi picturi de Tonitza, Petrascu, Sirato, chiar Mutzner au urcat in fruntea topurilor. Dar Grigorescu nu lipseste din topul niciunei care de licitatii respectabile. Maestrul de la Campina ramane un reper, sigurul artist respectat fara rezerve, caruia lista cu multe sute de falsuri cunoscute nu ii afecteaza prestigiul.
Si totusi, pe piata, tablourile cu celebra semnatura in rosu a maestrului nu mai provoaca mari emotii, nu-i mai fac pe colectionarii care liciteaza sa isi tina respiratia. Jocurile de interese care au dus la vanzarea record din 2003 nu se vor mai repeta. Grigorescu ramane un mare artist, un reper pentru colectionarii de moda veche, dar nu mai este lider de piata. Practic, Grigorescu a avut trei mari perioade in raport cu piata de arta. Anii de pana in 2003, cand a fost lider absolut, dar apropiat, totusi, de alti maestri care ii urmau. Perioada noiembrie 2003 - martie 2007 cand a dominat piata cu un pret ce parea de nedepasit. Iar din martie 2007, trece intr-o zona gri, uitat aproape, scos din fruntea topului general si apoi din prima linie a oricarui clasament de piata. Grigorescu este astazi pe locul 4 la Alis, pe 2 la Monavissa, pe locul 5 la GoldArt. In ultimii 5 ani, i s-au adjudecat doar 19 lucrari, prima si ultima fiind intitulate la fel, Luminis. O pictura cu acelasi titlu l-a adus in octombrie 2007 pe Grigorescu pe primul loc, pe acea prima pozitie din catalogul virtual al unei licitatii.
In acest an s-au cumparat doua Grigorescu, la fel ca si in 2007. Plus o lucrare de atelier, nesemnata si neprinsa pe sasiu, Copilita. Pictura este insa autentificata de Steriadi dupa ce a fost reprodusa de Alexandru Vlahuta. A fost refuzata insa o panza intitulata Luminis, care a intrat in licitatie cu 49.000 lei. A ramas neadjudecat intr-o licitatie unde au mai aparut tablouri de Luchian, Petrascu, Maxy, fiecare estimate mai sus decat cel al lui Grigorescu. Urmeaza In amurg, o pictura in ulei pe lemn care a trecut prin mainile mai multor colectionari, printre care si celebrul Zambaccian. In '77 a fost expusa la Muzeul Olteniei din Craiova. Estimarea este intre 200.000 si 280.000 de lei. Dar nu este vedeta licitatiei. Piesa de rezistenta este un Tonitza, Minora care porneste de la 395.000 de lei. In aceeasi zi se mai liciteaza Vermont, Ghiata, Bancila, Pacea, Verona...
In lupta cu preturile, Nicolae Grigorescu trebuie sa se autodepaseasca si apoi sa recupereze pozitiile din topuri ocupate de Tonitza, Pallady si Petrascu. In posteritate insa, pentru colectionarii de rasa, este important sa ai macar un Pallady, iar apoi sa aspiri la Tonitza sau la supremul Grigorescu.

Nicolae Grigorescu - Luminis, ulei pe lemn, din colectia Sica Alexandrescu, pret estimativ 49.000 lei
Share/Save/Bookmark

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu