de lucruri frumoase nu ne saturam niciodata

sâmbătă, 2 ianuarie 2010

Arte si sarbatori

publicat in ZD> 15.12.2009

1. Francisc Sirato: “Ceramica taraneasca”, ulei pe carton; 2. Nicolae Darascu: „Barci cu pânze la Chioggia”, ulei/ pânza; 3. Nicolae Darascu: “Barci la Venetia”, ulei pe pânza ; 4. Nicolae Tonitza: “Coperisuri din Mangalia”, ulei/ pânza; 5. Nicolae Grigorescu: „Tarancuta cu basma alba”, ulei pe lemn; 6. Margareta Sterian: „Balcic”, tus si tempera/ hârtie; 7. Corneliu Baba: Venetia, tehnica mixta/ hârtie; 8. Ion Tuculescu: „Iarna la Costinesti”, ulei pe carton, (19)45; 9. Camil Ressu: “Nud culcat”, ulei pe pânza; 10. Stefan Luchian: “Peisaj din Brebu”, pastel


Dezghet pe piata de arta la inceput de iarna! Timp de o luna, de la jumatatea lunii noiembrie si pâna pe 19 decembrie, principalele case de licitatii au avut o oferta extrem de bogata, comparativ cu lunile precedente. Cap de afis: Nicolae Grigorescu. Plus: Tonitza, Pallady, Sirato, Petrascu, Ciucurencu, Luchian, Ressu etc. si nu doar lista autorilor este impresionanta, ci si calitatea lucrarilor. Portretul "Tarancuta cu basma" realizat de Nicolae Grigorescu, ulei pe lemn, s-a licitat la GoldArt destul de mult peste pretul de pornire.

S-a adjudecat cu peste 40.000 de euro (170.000 de lei), un pret de echilibru pentru Grigorescu, cel mai reprezentativ artist român din secolul al XIX-lea. Acest portret, mai cochet artistic decât orice "Car cu boi", seducator echilibrat si relevant pentru pictura artistului, aduce o notabila revenire a lui Grigorescu la licitatiile de arta. In topul celor mai bine vândute lucrari de arta româneasca, Grigorescu nu mai apare. Pallady, Tuculescu si mai ales Tonitza au devenit numele dominante. Tarancuta cu basma a fost insa vedeta meritata a unei licitatii, chiar in zi de alegeri prezidentiale. Si a marcat, artistic, vârful dezghetului de pe piata. Tonitza, marele preferat al ultimilor ani, este in continuare cautat de negustori si colectionari si provoaca reactii uneori stranii. Un tablou remarcabil, "Coperisuri din Mangalia", ulei pe pânza, o lucrare exemplara pentru stilul tipic de abordare a peisajelor intr-o anumita perioada artistica a lui Tonitza, a ramas nelicitat. Estimata intre 350.000 si 400.000 de lei, pânza lui Tonitza a ramas sa fie "sublicitata" la oferte. E un tablou de care nu merita sa te desparti, dar si pentru care se cuvine sa faci aproape orice pentru a-l aduce in propria colectie. Tot Tonitza: Flori (ulei pe carton) - adjudecat 140.000 lei, Portret in peisaj (guasa si acuarela/hârtie) - adjudecat 10.000 lei. A fost si o serie interesanta Darascu-Baba, cu imagini marine sau din Venetia. Darascu: "Barci la Venetia" si "Barci cu pânze la Chioggia". Baba: "Venetia". Toate au ramas insa neadjudecate. O alta tema incarcata de nostalgii, Balcicul, a primit o intreaga sectiune in licitatia Artmark. In avanpremiera, s-au cumparat, cu 3500 de lei, "Balcic", un desen (tus si tempera) al Margaretei Sterian si "Peisaj cu geamie", un ulei al lui Artachino cu 5.500 de lei. Merita trecute in revista si exceptiile licitatiilor din acest final de an: Ion Tuculescu: "Iarna la Costinesti", ulei pe carton, estimat 25.000-35.000 euro la Artmark, Francisc Sirato: "Ceramica taraneasca", ulei pe carton, estimat 50.000 lei si Jean Steriadi, "Crama veche", ulei pe pânza din 1912, estimat 40.000 lei. Pozitia lui Ressu din topul vânzarilor est amenintata de un nou "Nud" al aceluiasi Ressu. Varianta culcata a lui "Aise", "Nud Culcat", ulei pe pânza, 55,5 x 128,5 cm., estimat 100.000 de lei la Casa Alis.
Share/Save/Bookmark

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu