Piaţa românească de artă contemporană confirmă de la o ediţie la alta trendul constant ascendent. Artmark anunţă înregistrarea celor mai ridicate valori totale în Licitaţia de Postmodernism şi Contemporană. În seara de 10 iulie, vânzările totale s-au ridicat la 322.000 de euro – în creştere cu 22% față de media estimărilor prealabile ale casei. Acestea sunt totodată cu 11% mai mari decât recordul anterior de încasări pe artă contemporană, ale licitaţiei Artmark din aprilie 2013, respectiv cu 33% mai mari faţă de media licitaţiilor din 2012. Totodată, s-a înregistrat cea mai mare rată de adjudecare (92%, comparativ cu recordul anterior, de 89%), cele mai multe palete de licitare într-o licitație de artă contemporană românească (105) şi aproape 20 de recorduri de autor. Rezultatele licitaţiei pot fi vizionate integral pe site-ul www.artmark.ro.
Bucureşti, 11 iulie 2013 – Andrei Cădere şi Gili Mocanu, premiere foarte bine primite de colecţionarii de pe piaţa internă de artă
Dintre recordurile obţinute în Licitaţia Artmark de Postmodernism şi Contemporană din seara de 10 iulie, se remarcă Andrei Cădere, artist foarte apreciat pe piaţa internaţională de artă şi totodată o premieră absolută, optimistă a artistului pe piaţa românească de artă (22.000 de euro, de patru ori valoarea maximă estimată, pentru tabloul de mici dimensiuni ”Primăvară în Ţara Minunilor”, adjudecat după 28 de paşi de licitare). Cel de-al doilea rezultat remarcabil este înregistrat de pictorul contemporan Gili Mocanu, lucrarea “Fără titlu“ fiind adjudecată cu 11.000 de euro, de şapte ori valoarea maximă estimată, după 31 de paşi de licitare.
”Rezultatul înregistrat de Andrei Cădere în licitația Artmark comportă multiple semnificații. În primul rând, am ajuns în acel punct în care preferințele colecționarilor români rezonează cu aprecierile internaționale ale artistului pe piața de artă. Avem confirmarea faptului că un grup de colecționari din România este dispus să investească sume considerabile în operele lui Andrei Cădere, cu mult peste estimările maxime ale evaluatorilor. Mai mult, pot spune că asistăm la un fenomen deosebit de interesant, când, iată, arta contemporană românească este primită de public într-un mod comparabil cu arta marilor maeștri: visceral, într-un limbaj tradus prin creșterea rapidă a tempo-ului de licitare și prin aplauze”, declară Manuela Plăpcianu, CEO Artmark.
Alte recorduri de autor înregistrate de Licitaţia de Postmodernism şi Contemporană sunt: Alin Gheorghiu, ”Grădina suspendată”, adjudecat cu 12.000 de euro (comparativ cu recordul anterior, de 7.561 de euro, în septembrie 2008), Viorel Mărginean, “Fluturi“, adjudecat cu 9.500 de euro (comparativ cu recordul anterior, de 8.500 de euro, în 2006) sau Ştefan Câlţia, care prin lucrarea “Călător cu aripi roşii” egalează recordul din decembrie 2011, când valoarea artistului atingea cota maximă în Indicele Art Consacrat, cu 16.000 de euro. Din segmentul Postmodernism, cea mai mare valoare în cadrul licitaţiei Artmark a fost atinsă de Ion Ţuculescu, a cărui operă “Steaua” s-a adjudecat cu 50.000 de euro.
Aflată la prima ediţie, Licitaţia ”Judaica“, dedicată artei, culturii şi tradiţiei evreieşti în cea de-a doua parte a serii de 10 iulie, a întrecut cu 34% aşteptările casei Artmark, o confirmare a preocupării Artmark de sondare și construire a pieței de obiecte de istorie culturală și colecție.
Între rezultatele semnificative ale Licitaţiei “Judaica”, “Autoportret“, tablou de mici dimensiuni al artistului evreu Arthur Segal, a fost adjudecat cu valoarea maximă estimată, de 15.000 de euro; de menționat și recordul de autor venit din partea artistului Paul Ackerman – 4.750 de euro, pentru tabloul “Voyage de Brugel“.
Sezonul de vară al pieţei interne de artă se încheie duminică, 28 iulie, când Artmark aduce la Hotel Vega din Mamaia două tematici de vacanță, Licitaţia de Eleganţă și Licitaţia de Marine, un eveniment de gală dedicat eleganței feminine și masculine. Iubitorii de artă care doresc să urmărească din București spectacolul de la Mamaia sunt invitaţi la Summer Auction Party, o sală de cocktail la Palatul Cesianu-Racoviță, eveniment organizat în aceeaşi seară. Expoziţia licitaţiilor din 28 iulie poate fi vizitată în Bucureşti şi la Mamaia conform programului de mai jos. Loturile licitațiilor pot fi vizualizate online, pe homepage-ul site-ului www.artmark.ro.
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu