de lucruri frumoase nu ne saturam niciodata

vineri, 1 aprilie 2011

avanpremiera: colectionarii preturilor record

Cele două tablouri reprezentative ale lui Nicolae Grigorescu, "Cârciumă la Rucăr" şi "La marginea pădurii", au fost cumpărate de acelaşi colecţionar. Sunt primele lucrări de pe piaţa de artă oficială care au trecut pragul de 200.000 de euro.

Împreună au fost adjudecate cu 430.000 de euro, la care se adaugă taxele şi comisionul, unul special... de mic în acest caz.
Cumpărătorul, în mod evident, nu a făcut doar o simplă investiţie. Ar fi licitat doar pentru una dintre opere. Este un colecţionar aparte, cu calcule sigure, cash disponibil, amator de artă şi mai ales de artă scumpă. Aşa cum bănuiesc că este şi cumpărătorul lui Ţuculescu de 105.000 euro, al "Mării fermecătoare". Într-un fel, momentul "Grigorescu peste 200.000" deschide o nouă perspectivă pentru ideea de colecţionar de artă importantă - şi nu doar investitor în artă, aşa cum s-a conturat în ultimii doi ani -, dincolo de faptul că relansează piaţa de artă locală în ochii celor care o monitorizează şi în funcţie de cifre, recorduri, preţuri, volum de tranzacţii.
continuare in ziarul de duminica
Share/Save/Bookmark

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu