de lucruri frumoase nu ne saturam niciodata

vineri, 18 februarie 2011

andreescu! dupa mai bine de patru ani!

ion andreescu - o lucrare de compozitie, un "manet" aproape...
este expusa la mariott incepand de miine. si se liciteaza miercuri seara. este si pe internet.
Ioan Andreescu, 1850, Bucureşti - 1882, Bucureşti. Femei în parc, ulei pe lemn, 26 x 35 cm. Pe verso inscripții: "Tablou în ulei pe panou de lemn. Autentic de I. Andreescu. I. Al. Steriadi, 31.03. 1945"; "Acest tablou provine din colecția Doamnei Toneanu din Galați. Ștefan Popescu, 2 aprilie 1945". În 1945, Jean Al. Steriadi este numit expert oficial pentru identificarea, expertizarea și evaluarea lucrărilor de artă aprținând statului și colecțiilor particulare. Opera este reprodusă și menționată pentru prima oară în articolul "Tendințe și orientări în pictura românească din a doua jumătate a secolului al XIX-lea", Radu Bogdan în "Studii și Cercetări de Istoria Artei", nr. 1, 1960; Opera este reprodusă în monografia "Andreescu", Radu Bogdan", vol. I, Ed. Meridiane, 1969, la pag. 154 și 155; Lucrarea este reprodusă în monografia "Andreescu", Iulian Mereuță, Ed. Meridiane, 1972, la cat. 13. La acea dată lucrarea aparținea colecției Caliopi Muntean. Lucrarea este reprodusă în "Impresionismul în pictura românească", Mircea Deac, Ed. Meridiane, 1975. Lucrarea este reprodusă pe copertă și în interior.
Valoare estimativă: € 75.000 - 125.000 Preţul de pornire se va situa sub valoarea minimă a evaluării...
 
de licitat, e dupa buget, dar de vazut pictura ar fi obligatoriu. live, nu pe net.
andreescu este intregistrat dor cu trei picturi vandute in istoria licitatiilor de la noi. cea mai importanta este tranzactia din 12 dec 1999: Cap de tarancuta cu tulpan galben, ulei pe lemn, pictura care nu mai exista in niciun top.

un alt portret realizat de andreescu -  Cap de fetiţă cu broboadă albă - s-a mai licitat la goldart, dar fara niciun deznodamint. proprietarul a refuzat atunci orice oferta sub 200.000 de euro. (sau 175.000 de euro dupa unele surse). informatii in arhiva ziarului de duminica.

andreescu este pictorul roman care ar putea fi cel mai vandabil in lume, in seria artistilor care i-au fost contemporani. lucrarile lui andreescu pot fi comaparate cu alte lucrari din aceeasi perioada care se liciteaza in occident
Share/Save/Bookmark

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu