de lucruri frumoase nu ne saturam niciodata

luni, 6 septembrie 2010

Anul trist al Magdalenei Radulescu

Maiine la Alis, pe seară, in noul sediu business de pe Stefan cel Mare, sunt 2 tablouri ale Magdalenei Radulescu. Cine le cumpara?

O boieroaică, Trăită şi şcolită la Paris şi prin Germania. O doamnă care purta pălării, ne-am putea-o imagina. Tablourile ei au fost cumpărate şi de Zambacu, a expus la muzee importante şi a tratata cu colecţionarii de la egal la egal. Recent, pe spatele unui tablou, o dedicaţie a scos la iveală o relaţie şi mai interesantă cu colecţionarii. La Artmark, licitaţia de orientalism, unde s-a licitat tabloul "Tânăr arab", 
ulei pe piele lipită pe lemn, 27x19,5 cm (Valoare estimativă: € 2.000 - 2.800), s-a precizat că pe verso este o dedicaţie către colecţionarul Caraman. Cine ştie, ştie despre cine-i vorba. Tabloul nu s-a vândut. Nici un altul, "Negustorul de covoare". 
Magdalena este doar o prezenţă de intrare pentru piaţa de artă. În acest an nu s-a cumpărat nimic cu semnătura ei la licitaţii. Anul trei doar două lucrări de grafică şi patru picturi. Spectaculoase sunt compoziţiile cu multe "personaje" - cai şi dansatori si barci.
Alis vinde o compoziţie bine jucată în nuanţe de oraj (nu arelegatura cu politica, de):
 

"Vapoare", semnat dreapta jos cu negru, ulei pe panza, 50x65cm, autenticitate confirmata de istoricul de arta dr.Ruxandra Dreptu.. Tusa volatila, zburatoare, care umple orice cadru.. o aglomeratie de vapoare parca aduse la mal după vreo furtuna... Şi mai e şi un portret, de fată, cu dedicaţie la vedere către o prietenă, Paula Barca.

un pastel care s-ar vinde şi la 20.000 de lei. Mai scump decât pictura în ulei cu vapoare, pentru care pornirea este de 11.500 de lei doar. Imi place mai mult compozitia cu vapoare! Doar că Magdalena Rădulescu trebuie redescoperită de colecţionari. O retrospectivă ar revigora istoria postuma a pictoritei care a gasit in colectionarul RURU un admirator pentru ceva vreme doar, la finalul anilor '90...
Share/Save/Bookmark

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu