de lucruri frumoase nu ne saturam niciodata

sâmbătă, 28 iulie 2012

grigorescu de export, cu titlu explicativ

pentru cocheta si cosmopolita lume din monte carlo, dar si pentru extravaganta si chiciosa mamaia, un tablou al lui Nicolae Grigorescu nu putea lipsi dintr-o licitatie de arta.

un grigorescu care sa atraga prin nume, sa nu excluda temele traditionale si consacrat placute ale pictorului - de la care cu boi al peisaje de tara - si care sa sustina si reluarea temei franceze, impresioniste, din biografia artistului. grigorescu chiar este amre, este cert. nu e de ocolit pentru niciun colectionar cu pretentii. in drum spre monte carlo nu putea insa pleca orice lucrare, o capodopera dupa opinia din tara putea sa isi arteze pretul de exceptie pariat de organizatori, o lucrarea prea saraca in povesti pica din stat intr-un anonimat de moment, dar o lucrare medie ca dimensiuni, tematica, prezenta sociala era o pictura care nu compromitea nimic si nu ar strica nicio socoteala. anunta doar o licittie cuminte.

si iata lucrarea:
este pcitura lui grigorescu care a primit cel mai lung si explicativ titlu. de la cei de azi, nicidecum de la artist. perisaj pe Valea Posadei ar fi fost suficient. dar nu iata, avem o intraga fraza, ca la un subuect de bacalaurat:
Peisaj pe Valea Posadei, cu ciobănaş cu turmă de oi, în depărtare
ulei pe placaj, 35 x 56 cm, semnat şi datat stânga jos, cu roşu; semnat dreapta jos, cu roşu, Grigorescu, 1903; Grigorescu
detaliile ajuta oarecum ideea acestui titlul frazat:




Opera a participat la expoziția "N. Grigorescu - Maestrul de la Câmpina", Muzeul Naţional Cotroceni, Bucureşti, 2006.
Adjudecat: 44.000 euro
Valoare estimativă: € 35.000 - 50.000




Share/Save/Bookmark

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu