de lucruri frumoase nu ne saturam niciodata

marți, 21 iunie 2011

Pictorii au întors pe dos criza economică

20 de tablouri s-au vândut la Bucureşti cu peste 100.000 de euro fiecare, chiar atunci când criza era mai severă. Regândirea bugetelor personale ale miliardarilor români, campaniile din ţară şi din lume cu sloganul "arta bate criza" plus ideea de a intra în grupul colecţionarilor de lux, mult mai restrâns decât cel al milionarilor în euro, a provocat o succesiune de achiziţii excepţionale, salturi spectaculoase de preţ, o listă a capodoperelor nu doar de patrimoniu, ci şi din ce în ce mai scumpe. Cu alte cuvinte, Grigorescu, Tonitza, Ţuculescu, Ressu, Luchian, Andreescu, Maxy (!) şi mai puţin Pallady, Petraşcu, Şirato sunt învingătorii crizei, pe banii miliardarilor, şi spre fericirea caselor de licitaţii...
Nicolae Grigorescu este în top: şi-a ridicat cota de câteva ori în ultimii trei ani (14 picturi adjudecate numai în 2010 şi 2011), de la 70.000 la 270.000 de euro. Ultima licitaţie importantă i-a ofertat pe colecţionari cu tablouri ale maestrului de la 30.000 la 300.000 de euro. Toată lumea a comentat o aşa mare diferenţă de preţ... "Ţărăncuţa cu broboadă albă" este un tablou cu multe "variante", văzut prin muzee şi cărţi, reprezentativ pentru universul personajelor pictorului. De la albul strălucitor la negrul "pătat", ochii, apoi buzele, sprâncenele se constituie într-un ulei pe lemn cu destule cracheluri, dar este un tablou de privit în orice casă şi care a fost evaluat doar între 18.000 şi 33.000 euro. "Ţărăncuţă cu fuior pe cale", însă, aduce evaluarea la 220.000 de euro, cifră păstrată şi pentru "Nimfă dormind", un nud excepţional pentru Grigorescu, din colecţie de bancher, nemaivăzută de zeci de ani nici măcar prin albume. Un alt nud al lui Grigorescu, studiu de tinereţe, a fost cumpărat tot pe timp de criză, în decembrie anul trecut. Licitaţia a pornit de la 425.000 de lei.

Ressu are un singur şi mare record, de pe la începutul crizei. Luchian, în schimb, s-a jucat cu preţurile de top şi are cele mai scumpe flori de pe piaţă: "Maci" şi "Garoafe". Tot florile au adus şi cota maximă pentru Andreescu - "Ulcică cu flori de câmp", 135.000 euro, cu 5.000 de euro peste o lucrare excepţională, "Femei în parc". Ion Ţuculescu a depăşit şi el în cele din urmă 100.000 de euro, dar cu destule emoţii: "Mare fermecătoare", 105.000 euro.

Lipsesc din topul "cel puţin 100.000 de euro" Pallady, Petraşcu, Corneliu Baba, Şirato, de exemplu. Dar apar cu câte o lucrare Maxy şi Marcel Iancu.

O poveste aparte are Tonitza. A adus primul mare record al casei Artmark şi lipseşte tocmai din top 10 al vânzărilor acestei case. Ultima tranzacţie pentru Tonitza este "Fiul pădurarului", un portret, pentru care ciocanul a căzut la 115.000 euro. Vârful de cotă rămâne "Golgota", adjudecat drept "cel mai mare tablou al lui Tonitza scos la licitaţie" pentru 125.000 euro.
Share/Save/Bookmark

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu