de lucruri frumoase nu ne saturam niciodata

joi, 24 martie 2011

rasturnare de situatie: grigorescu invins de grigorescu

carul cu boi este suveran! inca odata grigorescu este mai grigorescu daca in cadru sunt si niste boi.
peisajele sunt mai luminoase, carul cu animale este de obicei pictat in lumina... personajele sunt vesle sau melancolice...

Nicolae Grigorescu - Cârciumă la Rucăr, ulei pe lemn, 26,5 x 45 cm, semnat stânga jos cu roșu Grigorescu. Carul cu boi a fost supralicitat, de la 80.000 la 230.000 de euro. Impresionant! doar ca miza licitatie era un alt tablou al lui Grigorescu, "mai mare", mai multa vreme promovat, expus si prezentat colectionarilor si investitorilor.

Nicolae Grigorescu - La marginea pădurii, ulei pe hârtie lipită pe pânză, 92,5 x 72,5 cm, semnat stânga jos, cu brun, Grigorescu. tabloul primise una ditre cele mai ridicate estimari de la noi:  150.000 - 250.000 euro. Si multa lume chiar a crezut ca ar putea fi depasita. Ciocanul a cazut insa la doar 200.000 de euro. La doar trei pozitii dupa supralicitatia de la "Carciuma".
In contest artistic si stilistic, Peisajul se inscrie intr-o perioada intermediara de creatie, Grigorescu era inca sensibil scolii de la Barbison, nu reasezare totaul in spatiul carpatin, in lumea pastorala de acasa...
Carciuma este o lucrarea de maturitate. O compozitie in care sunt cuprinse mai multe teme studiate de pictor in zeci de alte tablouri.

Share/Save/Bookmark

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu