de lucruri frumoase nu ne saturam niciodata

duminică, 20 februarie 2011

3 documente... doar unul se mai poate licita



trei caiete cu desene ale lui vermont sunt un document rar, ca obiecte de epoca si ca exercitiu artistic. sa vezi pe ce caiete mici desena artistul, unde isi exersa linia, ideea formei, marturia momentului, impulsul care se lega apoi intr-o opera de arta...
pe 23 februarie cele trei caietele cu schite si notatii se liciteaza la putine sute de euro.
din istoria publica a lui vermont s-a pastrat si fluturasul unei expozitii, cea din 1929 de la ateneu. a fost in oferta la licitatia din 13 februarie pentru 120 de lei dar nu s-a cumparat. in aceeasi licitatie a fost un catalog de la expozitia mutzner din 1909, asa cum probabil ca nu mia exista in nicio biblioteca sau colectie.
CATALOGUL EXPOZIţIEI S. MUTZNER DE LA ATENEUL ROMâN, DIN FEBRUARIE 1909
Cuprinde titlurile a 53 de tablouri din Normandia. Ca şi maestrul său Claude Monet, Mutzner a căutat să surprindă lumina diversele ore aşa cum sunt cele patru lucrări cu biserica din Giverny: Dimineaţa cenuşie; Vreme bună; Soare de toamnă; Gri de toamnă. Un alt subiect drag al maestrului său, claile de fân au fost şi ele surprinse în diferite momente ale zilei: Clăi de grâu sub diferite intensităţi de ceaţă. Alte 14 lucrări au drept tentă împrejurimile Bucureştiului. Catalogul este o raritate absolută pe care nici marile biblioteci ale ţării nu-l au. Orice iubitor al lui Mutzner nu poate fi decât încântat sa-l posede în colecţia sa. Pretul estimativ a fost de  2000 LEI dar nu s-a adjudecat.
Share/Save/Bookmark

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu