de lucruri frumoase nu ne saturam niciodata

duminică, 19 decembrie 2010

bilant: anul lui luchian a fost cucerit de grigorescu

tablourile lui luchian s-au cumparat in acest an mai bine ca niciodata. de la "peisaj de iarna" la "garoafe"! din ianuarie pana la jumatatea lui iunie luchian s-a cumparat din ce in ce mai scump. in 2001 s-a cumpărat o singura pictura luchian, apoi inca una in 2003 si in noiembrie 2008. apoi pauza! pictorul luchian era doar in legenda. 2010 debuteaza cu exceptionala tranzactie a "peisajului de iarna". urmeaza "casa olteneasca", "in atelier" si seria statica "maci", "mere" si "garoafe". dupa care totul s-a oprit de parca un papusar a ridicat marionetele...
este un pic nedrept ca luchian are varfuri de cota doar pentru tablouri cu flori, dar viitorul poate aduce oricand surprize.
piata a urmat o alta cale de succes: o serie nicolae grigorescu, de la cateva peisaje cu sau fara care cu boi pana la"cel mai mare car cu boi" si "pastorita". intrebare: daca s-a relicita acum "fata culcata in iarba", care s-a vandut in noimebrie 200, s-ar adjudeca peste pretul platit pentru "pastorita"? da, ar fi raspunsul firesc, bazat pe performantele artstice ale lucrarilor.

Share/Save/Bookmark

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu