de lucruri frumoase nu ne saturam niciodata

miercuri, 10 aprilie 2013

Un Ştefan Luchian de excepție în licitația Artmark de Art Nouveau

Casa de licitaţii Artmark propune în Licitaţia de Art Nouveau şi Romantism, din data de 17 aprilie, o operă rarissimă a artistului Ştefan Luchian, „Primăvara (Două muze)”, având o estimare de 100-200.000 de euro. Tabloul poate fi admirat, împreună cu alte sute de opere de artă, la Palatul Cesianu-Racoviţă, în perioada 9-16 aprilie.
Pe piaţa de artă din România, pictorul Ştefan Luchian este rar întâlnit în cadrul licitaţiilor. Cel mai valoros tablou semnat de artist s-a vândut în cadrul Licitaţiei de Primăvară 2011 Artmark cu suma de 155.000 de euro: „Flori de primăvară”, operă ce avea să-l propulseze pe Luchian în topul celor mai valoroşi patru artişti români ai tuturor timpurilor. 
Tabloul „Primăvara (Două muze)” a fost deținut vreme de 5 generații în colecția familiei Vlădescu-Tocineanu și a aparținut inițial lui Alexandru Vlădescu, medic, avocat şi doctor în drept la Paris.
Opera „Primăvara” este influenţată de viața personală a lui Ştefan Luchian: tabloul datează din anii 1898-1899, perioadă în care Luchian se afla la Alexandria, unde, alături de pictorii Constantin Pascaly și Constantin Artachino, lucra la zugrăvirea bisericii-catedrală, la comanda dată de primarul Ștefan Vasilescu. Este bine cunoscută idila pe care Luchian o are cu fiica acestuia, Cecilia, idilă încheiată abrupt după doar o vară, în iunie 1899. Unii critici ai operei lui Luchian indică faptul că personajul pictat frontal este chiar iubita pictorului, iar chipul din profil, mama acesteia. 
Expoziţia lunii aprilie a licitaţilori Artmark, deschisă în perioada 9-16 aprilie la Palatul Cesianu-Racoviţă, propune iubitorilor de artă peste 500 de obiecte de artă, printre care opere semnate de pictori europeni de valoare: Courbet, Durer, Piranesi sau Tiepolo. 

Share/Save/Bookmark

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu