de lucruri frumoase nu ne saturam niciodata

vineri, 29 octombrie 2010

O licitaţie legendară: 133 din 139 de picturi cumpărate la Artmark

Ultima adjudecare a fost de 650 de euro. Era târziu spre miezul nopţii, iar acesta a fost ultimul lot al licitaţiei de toamnă Artmark. „D`apres Andy / Upside down”, lucrarea în ulei a lui Dan Lica, născut la Braşov în 1988, a încheiat o seară legendară pentru piaţa de artă dar şi pentru arta contemporană românească care s-a consumat pe 28 cotombrie 2010 în paralel la Hotel Mariott în Bucureşti şi la Opera Naţională din Timişoara. Au fost 139 de lucrări de artă scoase la vânzare. Doar 6 nu au fost cumpărate, chiar dacă pe parcurs s-arevenit de mai multe ori asupra unor loturi refuzate iniţial! Este un procent rarisim chiar şi pentru case de licitaţii cu istorie mondială. Chiar dacă părea greu de egalat succesul licitaţiei de Impresionism a aceleiaşi case (care a avut loc doar cu câteva săptămâni în urmă şi s-a încheiat cu un procent de adjudecare de peste 86%, recordul a fost doborât).
Strategia Artmark de a-i căuta pe investitorii în artă şi a-i atrage cu lucrări reprezentative dă rezultate. De fapt Artmark nu vinde lucrările la licitaţie ci în fiecare zi din momentul în care ştie că se poate baza pe o operă de artă. În seara licitaţiei, lucrările au deja mai mulţi potenţiali ofertanţi, lucrările sunt „arvunite” într-un fel înainte de licitaţia propriuzisă. Joi seară, cea mai puternică dintre oferte a fost pentru Nicolae Grigorescu şi ai săi „Trandafiri sălbatici”: 52.500 de euro (plus taxe), peste limita superioară a estimării. Apoi Luchian, Pallady, Cumpăna, Iser, Ressu, Baba, Bednarik, Theodorescu Sion şi două nume fără istorie la licitaţii, Ioan Isac şi Diodor Dure, au provocat cumpărătorii să liciteze de multe ori peste preţurile estimate.
Share/Save/Bookmark

joi, 28 octombrie 2010

...nu tratati cu spatele

nu tratati cu spatele...
Nicolae Tonitza - Nud întins, ulei pe carton, 20 x 34 cm, semnat stânga jos, cu brun, Tonitza. Valoare estimativă: € 12.500 - 20.000


350 de pagini te invită să cumperi artă! pictură românească, opere ale celor mai importanţi artişti din România. Luchian se vede pe copertă, un pastel cu un fragment din crângul de la Brebu. Dar miză mai mare, 50.000 de euro ca evaluare superioară, au două lucrări Pallady - "Fumătoarea de opiu" pictură înscrisă la secţiunea artă modernă şi avangardă, şi o piasă de tezaur, "Trandafiri sălbaitci" de Nicolae Grigorescu, o lucrare caldă, liniştitoare, exemplară, care provine dintr-o colecţie de mare ţinută de la Cluj. Modernul Pallady mai are şi o lucrare în guaşă şi acuarelă pe carton, "Nud în fotoliu verde" care se vinde între lucări de Ioan Ispas - "Natură statică cu carte şi pensule" şi Tonitza - "Nud întins".
LIcitaţia de toamnă Artmark a devenit o panoramă a artelor plastice de la noi, o completare a licitaţiilor tematice şi de succes pe care le-a mai propus această casă şi o tentativă de reaşezare a operelor de artă mai ales după performaţe artistice şi nu după curentele în care generic a fost plasat câte un pictor. Nouă secţiuni sunt sificiente pentru o ofertă cu 139 de loturi, de la Griogorescu la Bernea, de la Câlţia la autorii tineri născuţi în anii '80. Este un amestec de simplitate istorică, rigoare academică, volatilitate postimpresionistă şi curaj tineresc în suita lucrărilor din această licitaţie, care răstoarnă cumva tipicul licitaţiilor precedente ale Artmark. la hotel mariott in aceasta seara!!! iar textulare  continuanre in ziarul de duminica 
Share/Save/Bookmark

miercuri, 27 octombrie 2010

tuculescu creste la goldart

goldart devine cea mai importanta casa de licitatii in privinta tranzactiilor tuculescu: ultimele doua licitatii aduc o crestere pentru marele pictor.


Ion Ţuculescu (1910-1962) - MAHALA ÎN BUCUREŞTI, ulei/carton, semnat, datat (19)39 stânga jos (T.A.P), 51 x 65,3 cm. pictura estimata la 90.000-100.000 de lei s-a licitat pana la 130.000 de lei, deci peste orice estimare iniţială. cu două săptămâni înainte, în prima licitaţie din octombrie goldart a prezentat o lucrare ceva mai luminoasă şi mai cizelată ca tuşe, mai deschisă:

Ion Ţuculescu (1910-1962) - SAT LA MARGINEA MÃRII, ulei/pânza, semnat stânga jos, datat (19)45 (T.A.P.), 46,5 x 55 cm. Pret estimativ: 140000-160000 LEI, de această dată evaluarea a fost optimistă adjudecat cu doar 110.000 lei. oricum, ţuculescu are un an de excepţie pe piaţa de artă. cotele maxime rămân pentru adjudecările de la Artmark, în primul rând Păunii privirilor, 80.000 de euro





Share/Save/Bookmark