ziarul de duminica: licitatii de top
Un Matisse s-a licitat la Bucureşti: alături de Aurel Cojan, tot din filiera franceză, plus Tomaziu, Pacea, Calafeteanu, Petraşcu, Şirato.
.. Toate lucrări de grafică. Marele artist francez a semnat în creion o gravură color, iar la noi a ajuns exemplarul 3 din 25. Lucrarea avea şi un certificat de autentificare emis la Paris în 1954. Preţul de pornire a fost de 4.000 de euro. La Sotheby's au fost licitate lucrări donate de regina Juliana a Olandei în scop umanitar. Printre ele, mai multe acuarele şi desene din jurul anului 1800. De exemplu: Alexandre de Valentini French, 1787-1887, "Scenă renascentistă", acuarelă şi creion, estimată 500 euro, o serie de acuarele realizate în 1799 pe tema intrării unor trupe engleze şi ruse prin nordul Olandei, toate estimate la cel mult 2.000 de euro.
Tot la Bucureşti, după o licitaţie de început de primăvară, s-a consemnat vânzarea unui tablou, portret în ulei pe lemn, "Visare", realizat de marele Grigorescu pentru DOAR 19.000 de euro, preţul de intrare în licitaţie. Cum tranzacţia a fost la cea mai popularizată casă de licitaţii, suma a ridicat ceva semne de întrebare. Mai ales că şi oferta era ceva mai ambiţioasă, cu evaluări preliminare de 25.000-40.000 de euro. Tabloul însă este de mici dimensiuni, 24-14 cm, şi poate fi considerat o replică în miniatură a celebrelor portrete ale artistului, majoritatea aflate prin colecţiile muzeelor importante din ţară. Dacă luăm în seamă evaluarea, atunci se poate spune că a existat un oarecare recul pentru marele Grigorescu. Potenţialul de piaţă al acestei lucrări este de "urmăritor de turmă", preţul va creşte odată cu creşterea generală a cotelor pe piaţa de artă - şi a lui Grigorescu în special.
Abia acum, la final de martie, Grigorescu ar putea avea un salt de cotă important (nu spectaculos) şi meritat. Pe 23 martie, se licitează una dintre "minunăţiile" ieşite de sub penelul său. Marketingul a fost şi de această dată menit să întărâte orgoliile posibililor cumpărători, colecţionari mai noi sau mai vechi. Nu e glumă când, de trei luni încoace, se tot vorbeşte despre vânzarea, fără precedent, a pânzei "La marginea pădurii", de dimensiuni impunătoare pentru astfel de compoziţii (92,5-72,5 cm), lecţie exemplară de executare a unui peisaj, melancolic, pasional, exemplar structurat în lumini şi umbre, bun de expus printre cele mai valoroase realizări dintotdeauna ale artiştilor Şcolii de la Barbizon.
(continuare)
vineri, 18 martie 2011
CU GRIGORESCU NU E DE GLUMIT! PRETURI EXTREME!
Publicat de
anDRei
la
19:36
1 comentarii
Etichete:
alis,
artmark,
goldart,
matisse,
nicolae grigorescu
Abonați-vă la:
Postări (Atom)