de lucruri frumoase nu ne saturam niciodata

vineri, 11 mai 2012

Peste 80.000 de euro pentru grafică şi pictură românească - comunicat goldart

Licitaţia “Fiinţe, locuri, reverii” organizată de Casa de Licitaţii Goldart pe 10 mai a reunit lucrări de grafică şi pictură semnate de mari artişti români. Temele predilecte regăsite în toate aceste lucrări au fost peisajele autohtone sau exotice, portretele umane sau animale şi naturi statice. Printre lucrările de grafică pentru care s-au licitat sume cuprinse între 1.300 şi 2.000 de euro se numără “Vas cu flori” şi “Copilul cu căţel” de Gheorghe Petraşcu , “Femeie în rochie vernil” şi “Nud în atelier” de Theodor Pallady.

Colecţionarii de artă au licitat, de asemenea, pentru picturi semnate de Rudolf Scweitzer-Cumpănă, “Turnul Mănăstirii Antim”, de Gore Mircescu- “Odihna păstoriţei” şi “La arat”. Au fost achiziţionate şi lucrări ale lui Otto Briese, Valentin Hoeflich, Tache Papatriandafil, Pan Ioanid, etc.
Una dintre piesele centrale ale acestei licitaţii a fost “Fetiţa cu tulpan alb” de Nicolae Tonitza. Această lucrare face parte din creaţia majoră a pictorului, putând fi încadrată în seria portretelor de adolescente, dintre care cele mai cunoscute sunt « Fata pădurarului » şi « Catiuşa lipoveanca ». Artistul plasează modelul în prim-planul accentuat al compoziţiei, conferindu-i pregnanţă şi graţie în acelaşi timp. Tânăra se detaşează pe un fundal « decorativ », obţinut din flori roşii stilizate în câmp verde. Chipul încadrat de albul tulpanului este pictat după formula pastei aplicate « în planuri cât mai largi, evitând anatomiile prea aparente », prin care artistul reuşeste să confere modelului acel halo iradiant, de o mare luminozitate, în care privirea redată intermitent, joacă un rol definitoriu. Această pictură a fost vândută pentru 46.000 de euro, iar încasările licitaţiei din 10 mai depăşesc 80.000 de euro.
Share/Save/Bookmark

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu