de lucruri frumoase nu ne saturam niciodata

sâmbătă, 2 ianuarie 2010

LICITATII DE TOP / Exclusiv postmodernism

publicat in ZF> 07.10.2009

1. Paul Neagu – First City, hand colored screenprint, 1981, evaluat 2.000-2.500 euro, neadjudecat; 2. Doru Tulcan – Studiu 3, guasa pe hartie casetata pe placaj, 1980, adjudecat 1.500 euro; 3. Constantin Flondor – Camp energetic, ceracolor si pastel, 1967, adjudecat 1.100 euro; 4. Marin Gherasim – Absida, ulei pe panza, evaluat 2.000-2.500 euro, neadjudecat; 5. Petre Velicu – Suzana si batranii, ulie pe carton, 1987, evaluat 3.500-5.000 euro, neadjudecat; 6. Horia Bernea – Poiana Marului, ulei pe p-nza, adjudecat 4.000 euro; 7. Mihai Sarbulescu – Poarta la Balcic, ulei pe panza, 2008, evaluat .1200-1.800 euro, neadjudecat; 8. Sabin Balasa – Cai inaripati, 1987, adjudecat 2.850 euro

Postmodernismul romanesc a avut, in premiera, o licitatie exclusiva. Artmark a organizat la mijloc de septembrie o noua licitatie inchisa, o licitatie cu selectie rezervata artistilor atasati perioadei postmodernismului. In oferta au aparut la un loc, fara nicio explicatie, Paul Neagu si Popescu Negreni, Sorin Dumitrescu si Sabin Balasa, Viorel Marginean si Constantin Flondor, Ion Musceleanu si Aurel Cojan... Interesanta panorama! Si dovada ca, pe piata, in jocul banilor, artistii sunt expusi egal.

Ca sa se ajunga la "Seniorii picturii romanesti postmoderne - doua colectii bucurestene" au trecut multi ani in care arta si artistii anilor '80 si '90 au fost ignorati de casele de licitatii.
La inceputul anului 2007, Alexandru Ghildus a ales sa aduca in licitatii lucrarile artistilor in viata. Isi exersa astfel experienta de negustor de arta noua din cele cateva galerii deschise anterior in hoteluri importante, dar si apropierea de artisti care i-au adus pentru o perioada si presedintia UAP.
Cu putine luni inainte, in decembrie 2006, Pavel Susara a organizat la Pogany o expozitie-licitatie foarte curajoasa: portrete ale lui Lenin si Dej stateau alaturi de desene ale lui Brauner, picturi nemaivazute ale lui Tuculescu, sau exercitii de stil semnate de Ilie Pavel sau Andrei Cadere. Totul se inchidea cu intrebarea: "1945 - 1965 realism socialist?" A fost pentru prima data cand, programatic, cineva a vrut sa expuna la un loc, spre comparare, artistii unei epoci prea incarcate si confuze.
Lucrurile au continuat pe linia Ghildus, arta contemporana nu a mai lipsit de la nicio licitatie - nici la Alis nici la GoldArt, iar apoi la Artmark. Nume ale unor artisti disparuti au revenit in circuitul comercial, tocmai in cea mai spectaculoasa formula a lui. Paul Neagu, de exemplu, este unul dintre numele mari care nu avea aproape nicio rezonanta pe piata romaneasca. Primele sale lucrari s-au licitat insa cu interes si, din 2006, i s-au adjudecat 8 picturi sau piese de grafica. Toate realizate intre anii 1968 si 1981. Nimic nou, nicio sculptura, nic o lucrare mare, dintre cele expuse chiar de artist in ultimii ani ai vietii si in Romania.
Paul Neagu s-a licitat si in sedinta postmodernista de la Artmark. Pe lista artistilor, avea cel mai impresionant palmares. Lucrarea sa, din 1981, un print colorat manual denumit First City, este o alta imagine, "sparta", a pumnului proletar din grafica militanta. Desenul a fost estimat intre 2.000 si 2.500 de euro, dar nu a fost adjudecat. Lucrarea are o anume importanta pentru traseul artistic al lui Paul Neagu, se inscrie in seria artei antropocosmice.
Constantin Flondor, un alt pionier al postmodernismului, a avut doua lucrari in licitatie, o pictura - "Relief faina III" (1987, evaluat la 2.200 euro) si un desen - "Camp energetic" (ceracolor si pastel pe hartie, datat 1967, evaluat 1800 euro). Doar desenul a fost adjudecat, cu 1100 euro. S-a cumparat si un "Studiu" al lui Doru Tulcan, membru al grupului Sigma. Guasa pe hartie casetata pe placaj a a fost adjudecata cu 1.500 euro. Petre Velicu, un artist important pe piata franceza, a avut un ulei datat 1987, "Suzana si batranii", evaluat la 5.000 de euro, dar nelicitat.
Sase pictori care au facut parte din grupul Fundatiei Anastasia, Sorin Dumitrescu, Horia Bernea, Sorin Ilfoveanu, Mihai Sarbulescu, Vladimir Zamfirescu, Marin Gherasim sunt si ei inscrisi sub umbrela postmodernismului. La fel si Sabin Balasa, un nume de nepomenit in anumite anturaje artistice.
Bernea - "Poiana Marului", ulei din 1965, s-a licitat la 4.000 de euro, Ilfoveanu la 1.000 euro, Sorin Dumitrescu, a primit 500 de euro pentru un desen, dar uleiul "Fara titlu" nu s-a licitat.
Mirel Zamfirescu - "Venetia", Sarbulescu - "Poarta la Balcic", doua subiecte de succes, nu s-au cumparat. Balasa, da, a intrat in alta colectie, fiind adjudecat pentru 2.850 euro, sub evaluarea initiala.
Share/Save/Bookmark

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu