de lucruri frumoase nu ne saturam niciodata

duminică, 16 ianuarie 2011

maxy de la oradea si ordinea internationala

licitatia anului2010 a avut loc la oradea. pe 22 decembrie o licitatie duplex oradea-basel a consemnat o vanzare de top, cumva greu de explciat dar exceptionala si pentru ca a fost in context international.
tabloul de mai jos, MAXY - Trei muzicieni, pictura in ulei pe carton semnata si datata 1926 s-a cumparat la licitatia din 22 decembrie cu 118.250 euro!

pictura este importanta pentru MAXY, atat ca datare cat si ca performanta artistica. MAXY are o istorie controversata in romania, politica, proletcultista, de comunitate, de parteneriat artistic. acest lucru se reflecta si in devalmasia cu care sunt receptate lucrarile lui. in 2010 i s-au mai cumparat doua tablouri, iar in ultimii 10 ani vreo 11 picturi. maxy nu a fost inca "pus corect in rama", de la inregimentarea in avangarda pana la coordonarea muncii artistice proletare, de la prieteniile artistice din anii 30-40 pana la injuraturile lui pallady pentru directorul muzeului national de arta...
ei bine, maxy artistul poate fi recuperat mai ales pe plan international, acolo unde sunt privite pur si simplu picturile si cam atat in cazul unor artisti din aceeasi suita.
este foarte interesanta si istoria acestei picturi: din anii 30 pana prin 56 a fost in colectia particulara Horovitz din Bucuresti. Apoi a ajuns la oradea in colectia familiei proprietarului casei calusari unde s-a vandut lucrarea. tabloul a fost scos din romania in 2005 si a ajuns in elvetia, la basel. la licitatie, estimarea era intre 70.000 si 80.000 de euro, dar importanta creatiei a cantarit mult. pretul final spune multe despre potentialul artei romanesti in strainatate. daca ar fi promovata corect si consecvent!!!
Share/Save/Bookmark

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu