de lucruri frumoase nu ne saturam niciodata

vineri, 27 septembrie 2013

impresionistii - ei sunt creatorii

licitatiile de impresionism sunt cele mai interesante din romania. din multe motive.
impresionistii si postimpresionistii au creat cele mai importante oprere picturale din romania, mai precis cele mai multe, cele mai apreciate si cele mai consolidate artistic.
cantitatea de lucrari este uriasa, necatalogata si foarte raspandita. in aceste conditii este firesc care unele realizari sa fie exceptionale. in acelasi timp, exista si o foarte mare cantitate de lucrari mediocre, insuportabile chiar, inclusiv printre cele cu semnaturi celebre.
artmark a avut inspiratia sa organizeze licitatii dedicate impresionismului. cea mai reusita a fost cea care a umplus opera romana. a fost atunci, in primul rand, o selectie teribila de lucrari. autori, dar mai ales picturi foarte valoroase despre care nu se stia mare lucru: au fost in colectii particulare, uneori in case inchise, si au iesit pentru cateva saptamani in public dupa care au revenit in resedinte private. ce bine ca au ramas cataloagele.
de fapt, foarte interesant, din picturile scoase la licitatii, fotografiate si arhivate de peste 20 de ani cum necum, ar merita sa se realizeze cataloage virtuale, sau macar o arhiva electronica de tip catalog. fara preturi, intrigi, sau alte bruiaje. pur si simplu pentru privit si comparat. astfel se vor relansa pictori importanti uitati, se va vedea ca nu pretul creaza o caposopera ci artistul, inspiratia si munca de moment, ca exista lucrari fabuloase cu semnaturi aproape necunoscute...

acum aveam din nou o saptamana impresionista la artmark. minunat. dar sambata seara se termina totul. deci, figa la expozitie, e in centru! si poate chiar si la licitatie. sunt lucrari, repet, care au iesit doar temporar in lume. vor fi "ascunse din nou" pt ca au dreptul sa sustina bucuria colectionarilor care investesc in arta in loc de alte prostii, gadgeturi, masini zise de lux, si multe alte lucruri perisabile...

si inca ceva: iata semnaturi si artisti putin circulati si care pot fi acum vazurti, placuti, urmariti:

Peisaj la Viscri - adica la pe unde trage printul charles,
HEINRICH SCHUNN, un sas veritabil, nascut, crescut la brasov/cristian si mort in germania la heidelberg
Baticul roşu - BERTALAN VIGH
Peisaj din Balcic - GHEORGHE URUMOFF-KALIACRA
În faţa colibei - ANDRAS MIKOLA
După bal - NICOLAE POPA IAŞI
Pădure de mesteceni - DIMITRIE MIHĂILESCU
Colț de Paris - CASSILDA MIRACOVICI
Casa de la ţară - TRAIAN CORNESCU
Stradă din Sebeș - TRAIAN CORNESCU
Ulcică cu garofițe - CONSTANTIN VLĂDESCU
Țărăncuță - SEVER BURADA
Flori la Madeleine - MARGARETA (MARGOT) VERMONT
Natură statică de primăvară - VASILE VARGA
După-amiază la Balcic - HEINRICH SCHUNN
Peisaj transilvănean - NICOLAE BRANA

viata e mai dulce asa cum ne-o ofera artistii!

Share/Save/Bookmark

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu