de lucruri frumoase nu ne saturam niciodata

miercuri, 22 august 2012

cum a fost posibil: grigorescu de la 195.000 la 16.500 euro?!

in aceeasi licitatie, Nicolae Grigorescu a atins extremele de pret ale anului. varful, de 195.000 de euro si cea mai ieftina licitare, de 16.500 euro. in rest,  adjudecari cu mult sub 100.000 de euro, deci nici pe departe sa fie doborat vreun record. iata cel mai scump grigorescu din acest an:
Ciobănaş cu turma de oi

ulei pe pânză, 65 x 43 cm, semnat şi datat dreapta jos, cu roşu, Grigorescu, 1901
Proveniență: colecţia Scarlat C. Arion; colecţia M.C., Bucureşti.
Opera este reprodusă în “Figuri contimporane din România”, Dicționar de personalități ilustrat, Theodor Cornel, Tudor Arghezi, 1911, București, la pag. 97-98.
Scarlat C. Arion (1868 – 1937) se trăgea dintr-o familie de înalți demnitari ai statului, ai cărei membri s-au implicat activ în diplomația, politica și administrația românească începând cu sec. al XIX-lea. Generalul Eracle Arion, guvernator al Cetății București, Constantin Arion, prim-președinte al Curții de Apel București, Constantin C. Arion, Ministrul Cultelor și Instrucțiunii Publice (1910 -1912), Ministru al Afacerilor Interne (1912) și Ministru al Afacerilor Străine (1918) sunt doar câteva nume ce se regăsesc în politica și administrația românească, începând cu domnia lui Alexandru Ioan Cuza. În buna tradiție a familiei, Scarlat C. Arion, fiul lui Constantin Arion, face studii superioare la București, fiind licențiat al Facultății de Drept. La Paris va studia Economia la Collége de France, dar va participat și la cursurile Școlii de Științe Politice, întorcându-se în țară cu titlul de Doctor în Științe politice și administrative. Cariera sa se va axa și în domeniul oratoric, fiind recunoscut în epocă pentru conferințele pe temă economică și socială pe care le-a susținut la Ateneul Român. După 1900 Arion s-a dedicat carierei politice, fiind deputat și senator în Parlamentul României.
Adjudecat: 195.000 euro / Valoare estimativă: € 150.000 - 250.000

estimarea se apropia de recordul absolut pentru un tablou grigorescu: 270.000 de euro, tarancuta odihnindu-se.
Țărăncuță odihnindu-se

ulei pe pânză, 65 x 44 cm, semnat stânga jos, cu roşu, Grigorescu
Adjudecat: 270.000 euro / Valoare estimativă: € 150.000 - 250.000

un pret colosal in comparatie cu un mic tablou superb care insa este doar recordul minim de pret pentru artist in acest an:
En plein soleil

ulei pe lemn, 23,5 x 14 cm, semnat stânga jos,cu roșu, Grigorescu
Pe verso dedicaţia: “Pentru Maria Danciu, Grigorescu”.
Adjudecat: 16.500 euro / Valoare estimativă: € 18.000 - 28.000

anul trecut, pana in vara, au fost doborate, pe rand, mai multe recorduri de peste 200.000 de euro. e drept, nu era nicio criza politica iar propaganda cu ivnetitia in arta cea mai sigura pe timp de criza era infloritoare.
nu este niciun dubiu, cele mai multe licitari grigorecu au fost la artmark. si asa va ramine situatia inca multa vreme. pana la final de iulie, in acest an, (aproape) toate licitarile girogrescu au fost la artmark. exclusiv picturi. niciun desen, nicio gravura. ciudat.

artmark are cele mai multe recorduri grigorescu, cele mai multe vanzari grigorescu dar, mai nou, si cele mai ieftine grigorescu! totusi, din acest monopol de sezon, casa de licitatii chiar are de castigat, indiferent de preturile de adjudecare. interesant este cum de deponentii, care vad, stiu, contabilizeaza si viseaza la vanzari cu preturi record, admit sa isi depuna si cedeze lucrarile la preturi cu mult sub 100.000 de euro. acesta sa fie de fapt pretul corect pentru grigorescu!? nu prea. lucrarile de cateva zeci de mii de euro pictate de grigorescu se vand probabil din "stocuri' cumparate cu ani buni in urma la preturi mici ori din colectiile unor negustori care nu au primit niciodata o oferta pentru ele...

pe de alta parte, avem doua liste cu vanzarile de pe piata de arta. veteranul tudor-art si indexul pietei de arta produs de artmark. este o mare problema ca nu se suprapun cele doua liste cu lucrarile vandute. artmark a inregistrat in acest an 8 vanzari, toate prin propria casa. tudor art mai are pe lista inca o adjudecare, Moara
ulei pe panza, 45,5 x 25,5, din licitatia araart din 29 / 3 / 2012. s-a adjudecat la 20.000 de euro. exclusivismul artmark nu are nici el concurenta.
Moara
Ulei pe panza. Peisaj cu moara. Semnat dreapta jos cu negru. Lucrarea este insotita de fisa stiintifica si certificat de autentificare. 45,5 x 25,5 cm; 66,5 x 47 cm (rama)
Pret de pornire/ adjudecare 20.000 euro

in schimb, cred ca pe termen mediu monopolul artmark - grigorescu va avea efecte bune, av ridica nu doar cota artistului dar va promova lucrarile lui prin lume si in zona oamenilor cu bani. daca vorba unui colectionar cu scoala, pozitie sociala, medic de renume adica, si cultura pe masura, ca nu te poti numi colectionar daca nu ai macar un pallady de clasa, atunci si noii colectionari de azi, inclusiv cei cu bani pusi la ciorapul artei, isi vor dori un grigorescu cat de cat scump pt a se simti in lumea buna...

asa ca... recordurile sunt si ele importante pentru dinamica pietei de arta




Share/Save/Bookmark

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu