de lucruri frumoase nu ne saturam niciodata

vineri, 26 noiembrie 2010

avanpremiera:Capodoperele se înmulţesc, e criză

Un tablou pe care marele Grigorescu i l-a dedicat soţiei sale înanintea căsătoriei revine în licitaţie la Alis de Sf Andrei, pe 30 noiembrie. Reprezintă pur şi simplu nişte mere, „Mere roşii”. Este o lucrare în ulei pe lemn care apare într-o fotografie de atelier aleasă de Alexandru Vlahuţă în monografia sa. Este o pictură cu o istorie importantă, de o anume intimitate. Tot Grigorescu şi tot Vlahuţă apar într-o istorie Artmark: Pictura „Panseluţe”, ulei pe pânză de această dată, are pe spate menţiunea olografă „Cumpărat la expoziţia Grigorescu de la Ateneu, vânzător Vlahuţă”. Pictura are palmares, aşa că nu prea mai contează de ce o fi vândut Vlahuţă tocmai această lucrare. Acum „Panseluţele” au fost înscrise într-o licitaţie cu titlul extraordinar, exagerat, provocator : „12+1
capodopere impresioniste şi postimpresioniste din colecţii particulare”. Un alt Grigorescu s-a licitat la Goldart pe 21 noiembire, „Casa din Văleni”, ulei pe pânză cu autentificarea lui Steriadi. Preţurile? De la evaluări de 120.000-140.000 de lei până la o adjudecare de 115.000 de euro! Saltul de preţ este uriaş şi ţine, pe moment, doar de notorietatea fiecărei case de licitaţii în parte. Cumpărătorii au dreptul să îşi caute şi să îşi aleagă nu doar lucrările preferate ci şi partenerii cu care să îşi „fortifice” colecţia.
Pornind de la titlul licitaţiei Artmark şi de la faptul că toate cele 13 „capodopere” au fost adjudecate, rezultă că piaţa de artă s-a fragmentat radical, Artmark şi restul. (va urma)


Share/Save/Bookmark

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu